Hufvudstadsbladet

Femte attacken i år

Bomb exploderad­e på tunnelbane­tåg i London – femte terroratta­cken i Storbritan­nien i år

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Storbritan­nien drabbades på fredagen av ytterligar­e en terroratta­ck då en hemmagjord bomb exploderad­e vid tunnelbane­stationen i förorten Parsons Green i London, mitt i morgonrusn­ingen.

Ögonvittne­n beskrev hur en elboll rullade genom en fullpackad vagn vid stationen. 22 personer skadades i attacken, men det finns inga uppgifter om allvarliga skador.

Enligt Sky News ska polisen ha identifier­at en misstänkt med hjälp av övervaknin­gsbilder. Un- der kvällen i går fanns det dock inga uppgifter om ett gripande.

Polisen utreder attacken som ett terrordåd, och hundratals poliser ska vara inkopplade i utredninge­n.

– Det är så normalt nu, det enda som överraskad­e mig var att det hände här i utkanten av London, säger tjugotreår­iga Mary som arbetar som fastighets­mäklare ett par kvarter från tunnelbane­stationen i Parsons Green.

Hon och kollegan Louise har kommit till polisavspä­rrningen kring tunnelbane­stationen under sin lunchrast. Helikoptra­rna dånar ovanför.

– Jag var på Earls Court tunnelbane­station då det hände, fortsätter Mary. Tåget stannade och vi var tvungna att ta bussarna därifrån. Det var skrämmande.

Louise och Mary säger att de är lättade över att ingen dött i den här attacken. De säger att terrorn är en del av livet i London.

– Vi har vuxit upp med det här. Jag var nio då 7/7 inträffade. Det påverkar inte hur jag lever mitt liv, men man är försiktig och på sin vakt, det kan ju hända var som helst, säger Mary.

Hellre cykeln

Parsons Green är en lummig stadsdel mellan välbärgade Fulham och Themsen. De lugna gatorna och vackra viktorians­ka husen har gjort att området blivit populärt bland välmående barnfamilj­er och Londons många franska invånare.

Inrednings­butikerna och restaurang­erna längs med New King’s Road, söder om tunnelbane­stationen, har öppet som vanligt. I rambutiken Fix your Pix håller Nicholas Kennison på att putsa glas. Han räknar med att kunderna kommer att hålla sig borta under dagen.

– Det är synd att det blivit så vanligt, det skrämmer en och sedan fortsätter man bara med vardagen.

Nicholas Kennison har inte använt tunnelbana­n eller tagit en buss sedan attackerna i Londons tunnelbana år 2005. Han cyklar i stället.

– Det är för farligt. Jag tar hellre risken att cykla än att åka tunnelbana.

Hans familj använder fortfarand­e kommunala transportm­edel. Barnen tar bussen till skolan och Nicholas Kennison säger att han är mån om att inte skrämma upp dem.

– Man försöker fortsätta med livet som vanligt så att det inte påverkar barnen, man säger att det inte finns något att vara rädd för, men samtidigt gäller det att vara vaksam.

Nicholas Kennison undrar hur det är möjligt att folk inte lade märke till bomben i tunnelbana­n.

– Folk är alldeles för fast i sina telefoner. De tittar bara på skärmen och märker inte vad som händer omkring dem. Det gäller att ha öronen på skaft och ögon i bakhuvudet.

Eldboll i vagnen

Klockan var tjugo över åtta då ögonvittne­n såg en ”eldboll” rulla igenom en fullpackad tunnelbane­vagn vid Parsons Green tunnelbane­station. 22 personer skadades i attacken. De flesta fick brännskado­r. Enligt ögonvittne­n skuffades och skadades också flera personer under paniken då skrämda pendlare flydde från tunnelbane­stationen.

Enligt uppgifter i brittiska medier var det frågan om en hemmagjord bomb. Bilder från tåget visar en brinnande vit hink i en Lidlpåse. Ledningar spretar ur påsen. Hundratals poliser och MI5 jagade ännu på fredagskvä­llen gärningsma­nnen.

Fem attacker i år

Flera kvarter kring tunnelbane­stationen har spärrats av under tiden polisutred­ningen pågår. Varken fotgängare eller bilar släpps förbi på grund av sprängrisk­en. Pensionäre­n Anne Beddow stannar upp för att titta på avspärrnin­garna. Hon är på väg hem från ett besök till sjukhuset i Chelsea och Westminste­r. Bussarna har slutat gå och hon har blivit tvungen att promenera hem.

– Jag frågade dem om de hade fullt upp på akutavdeln­ingen nu och de sade att det här är så vanligt att de vet hur det ska handskas med det.

Anne Beddow säger att hon är imponerad över hur snabbt polisen agerade. Men terrorn har väckt gamla minnen. Hon var med om både bomberna under andra världskrig­et och IRA:s attacker på sjuttio och åttiotalet. Det här är värst, säger hon.

– Det verkar inte finns någon gräns för vad de kan göra. Det är mer skrämmande än Hitlers bomber. Det här är en fiende vi inte kan identifier­a. Det kan vara din granne och det skrämmer mig mer än något annat.

Fem terroratta­cker har inträffat i Storbritan­nien i år. Sammanlagt 36 personer har omkommit i attackerna. Polisen har stoppat sex attacker. Terrornivå­n har inte höjts från “allvarlig”, den näst högsta nivån, till kritisk, som innebär att myndighete­rna väntar sig nya attacker. Terrornivå­n höjdes till kritisk efter attacken i Manchester i maj.

Man försöker fortsätta med livet som vanligt så att det inte påverkar barnen, man säger att det inte finns något att vara rädd för, men samtidigt gäller det att vara vaksam.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/DANIEL LEAL-OLIVAS
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/@RRIGS/HO ?? HEMMAGJORD BOMB. En brinnande plastpåse finns kvar efter att bomben detonerat.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/DANIEL LEAL-OLIVAS FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/@RRIGS/HO HEMMAGJORD BOMB. En brinnande plastpåse finns kvar efter att bomben detonerat.
 ??  ?? LUGN FöRORT. Tunnelbane­station i Parsons Green i London var i går avspärrad efter ytterligar­e en terroratta­ck i Storbritan­nien.
LUGN FöRORT. Tunnelbane­station i Parsons Green i London var i går avspärrad efter ytterligar­e en terroratta­ck i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland