Hufvudstadsbladet

Rymdsonden sade farväl – störtade mot Saturnus

- FNB–TT-GUSTAV SJöHOLM

Efter två årtionden i rymden började bränslet ta slut på Cassini. Men i stället för att riskera soppatorsk bjöd rymdsonden på en sista föreställn­ing – då den enligt plan likt en meteor brann upp i Saturnus atmosfär.

Vid 14.54 finsk tid trängde sonden extra djupt i atmosfären. På en höjd på omkring 1 500 kilometers höjd ovanför jätteplane­tens moltäcke var det sedan över, när Cassini under dramatiska former förstördes.

Cassini sköts upp den 15 oktober 1997 från Jorden, och färdades i sju år innan den var framme vid Saturnus. Sedan dess har massor av nya upptäckter gjorts tack vare Cassini. Bland annat hittades ett stort antal sjöar med flytande metan på månen Titan, och på månen Dione upptäckte Cassini syrejoner.

Orsaken till att den fullt fungerande sonden förstördes är enkel: bränslet började tryta, vilket skulle göra att det så småningom skulle bli omöjligt för forskarna på Jorden att styra den. Då fanns risken att Cassini skulle krascha på någon av månarna Titan eller Enceladus, som data från sonden visat kan vara beboeliga.

 ?? FOTO: NASA/JPL-CALTECH HANDOUT ??
FOTO: NASA/JPL-CALTECH HANDOUT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland