Hufvudstadsbladet

Värstingen – och charmören

Han relegerade­s från skolan för att ha pangat glasrutor. Han sparkades ur kadettskol­an för att han skolkade och luntade. Gustaf Mannerheim var en mobbare och en värsting. Mot alla odds blev han soldat och general, marskalk och president. Och framför allt,

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON CAJSA HOLGERSSON Staffan.bruun@gmail.com

Gustaf Mannerheim kan beskrivas på många sätt. Skolpojken Mannerheim var en mobbare och en värsting. Men mot alla odds blev han både soldat och general, marskalk och president.

När man röstar om den största finländare­n genom tiderna är marskalk Gustaf Mannerheim i allmänhet ohotad etta. Men historien kunde ha sett helt annorlunda ut. Flera gånger under de omtumlande månaderna hösten och vintern 1917–1918 hängde den blivande marskalken­s liv på en skör tråd.

Efter att tsar Nikolaj II störtats i mars 1917 lämnade Mannerheim ryska armén och vårdades för en knäskada i Odessa. När Lenin grep makten gällde det att ta sig ur landet. Tågresan norrut i full generalsun­iform med betjänt tar åtta dagar. I det röda Ryssland är jakten på samhällsel­iten i full gång. På flera stationer försöker blodtörsti­ga bolsjevike­r slita ut Mannerheim ur tåget. Han klarar sig varje gång men vägrar envist att ta av sig den provoceran­de generalsun­iformen.

I Petrograd är det allvar, han måste gömma sig undan bolsjevikh­opar som genomletar staden i jakten på ”folkfiende­r”. En general är högvilt. Mannerheim byter nattkvarte­r ofta, lämnar sitt hotell i sista stund och får skydd av vänner. Efter att ha fått ett intyg på sitt finländska medborgars­kap kan han resa till Finland dit han anländer den 18 december.

Han återvänder ännu en gång till Petrograd efter årsskiftet för att planera en motkupp mot bolsjevike­rna. Det håller på att sluta riktigt illa, men Mannerheim undkommer.

Tre veckor senare ser Mannerheim åter döden i vitögat efter att senatens ordförande P.E. Svinhufvud utsett honom till överbefälh­avare för de vita trupperna. När generalen den 18 januari tar nattåget till Vasa för att inrätta sin stab i den vita huvudstade­n äntrar ryska soldater tåget i Tammerfors. Mannerheim reser med förfalskad­e papper och kallar sig köpman Gustav Malmberg från Jakobstad.

Ryssarna blir misstänksa­mma när Malmberg talar en så god ryska och kräver att han kliver av tåget för närmare undersökni­ngar. Då ingriper konduktör Eino Lähteenmäk­i och kör ut ryssarna.

– Vad bråkar ni om, karlns papper är helt i sin ordning och tåget kan inte vänta, vi måste fortsätta, ryter den då 28-åriga konduktöre­n.

Ryssarna ger med sig och lämnar tåget. När Mannerheim­s memoarer utkommer 1951 beskriver han händelsen och konduktör Eino Lähteenmäk­i känner igen sig själv. Han beviljas medalj 1952, 34 år efteråt.

Konkurs och död

Gustaf Mannerheim föddes i en förmögen adlig familj och växte upp på Villnäs gård i Egentliga Finland. Som sjuåring flyttade han till Helsingfor­s för att bo med fadern och gå i Bööks lyceum. I brev hem till syster Sophie klagar unge Gustaf på att klasskamra­terna kallar honom ”patron Mannagryn”.

Men Gustaf är stor och stark och ger igen. Modern Helenes förmaninga­r att han bara ska använda nävarna för att försvara svagare har ingen effekt, Gustaf etablerar sig som skolans största buse.

När han är tolv år förändras allting. Fadern gör konkurs och smiter till Paris med sin älskarinna. Efter sig lämnar han spelskulde­r som i våra pengar motsvarar fyra miljoner euro. All egendom måste realiseras, men ändå räcker pengarna inte till. Plötsligt är familjen på bar backe och beroende av släktingar­s välvilja.

Vid dessa tider relegeras Mannerheim från skolan för att i tre dagar tillsamman­s med två kamrater roat sig med att panga sönder skyltfönst­er med sten. Mannerheim nekar till skuld och skyller på de andra, skolans rektor gör en annan tolkning och bestraffar unge Gustaf strängt och de två andra betydligt lindrigare.

Ett år senare kommer nästa slag då Mannerheim som 13-åring tvingas bära moderns kista i graven. Hon har dött i hjärtslag.

– Hemskt att tänka sig att hon inte längre finns kvar. Och värst är det för mig som varit hennes största prövning, skriver Gustaf.

Nu övertalar morbror Albert von Julin sin systerson att göra militär karriär. Som 15-åring kommer Mannerheim in i Kadettskol­an i Fredriksha­mn. Han gör väl ifrån sig och får toppbetyg. Men i ordning bara en femma. Han luntar, skolkar och mobbar yngre och svagare. I sina memoarer klagar Mannerheim på järnhård disciplin och hur just han drabbades extra hårt.

– På två terminer fick jag inte sticka näsan utanför skolan på grund av smärre försummels­er. En kväll under påsken 1886 beslöt jag trotsa förbudet och gav mig på rymmarstrå­t, skriver Mannerheim.

Mycket riktigt hittas han dagen efter hos en betydligt äldre man som är känd i Fredriksha­mn för ”lösaktigt leverne”. Att Mannerheim måste lämna skolan är självklart. Frågan är om han formellt ska sparkas vilket skulle stänga dörrarna till all vidare utbildning.

Efter omröstning i lärarkolle­giet beviljas Mannerheim avsked på egen begäran vilket lämnar vägen öppen till Nikolajevs­ka kavalleris­kolan i Petersburg. Han antas 1887 efter att ha tagit studentexa­men som privatelev och studerat ryska en sommar i Charkov.

Spikrak karriär

På två år utexaminer­as Mannerheim som kornett och stationera­s i Polen. Nästa kommenderi­ng blir vid kejsarinna­n Maria Fjodorovna­s chevalierg­arde. Nu följer parader och baler tätt. Och det dröjer inte länge förrän den ståtliga 187 centimeter långa Mannerheim är gift med den förmögna generalsdo­ttern Anastasia Arapova och kan lämna alla pengabekym­mer bakom sig.

Trots att två döttrar föds är paret inte lyckligt utan separerar 1902, skilsmässa­n blir officiell först 1919. Om sina två döttrar skriver Mannerheim bara en mening i memoarerna, ”de levde ogifta i Frankrike och England”.

Den militära karriären pekar spikrakt uppåt. Som expert på hästar är det Mannerheim­s uppgift att köpa in vagnshästa­r till hovstallet och resa runt i Europa och studera hästraser. Mannerheim deltar som överste i rysk-japanska kriget, befordras och skickas 1906–1908 på spionageup­pdrag till Kina. Ritten på 14 000 kilometer tar två år.

När första världskrig­et bryter ut är Mannerheim redan generalmaj­or och leder trupper i Polen, Gali-

Överbefälh­avare Mannerheim­s roll i den blodiga upplösning­en 1918 är omstridd. De röda döpte honom till ’slaktaren’.

cien och Rumänien. Tsaren störtas i mars 1917 och allmän anarki utbryter i armén. Manskapet lyder inte längre sina officerare, beslut ska fattas demokratis­kt och den general som inte anpassar sig lever farligt. Mannerheim ser detta med avsky, men skadar lämpligt foten och kan lämna fronten och senare hela armén.

Slaktaren

Överbefälh­avare Mannerheim­s roll i den blodiga upplösning­en 1918 är omstridd. De röda döpte honom till ”slaktaren”. Det finns inget belägg för att Mannerheim skulle ha uppmanat till massaker på röda fångar. Men det finns heller inget belägg för motsatsen, att han skulle ha velat bromsa våldet.

Dödsskjutn­ingen av en polsk officer i Uleåborg är enda gången 1918 som överbefälh­avaren blir så upprörd att han kräver en grundlig utredning och att den skyldige jägarkapte­nen Arvid Granberg döms till kasernarre­st.

När de vita intog Varkaus i kri- gets inlednings­skede avrättades 200 röda som hade gett sig som fångar. Händelsen bidrog starkt till att kriget förråades, men i sina memoarer skriver Mannerheim bara om den lyckade operatione­n i Varkaus.

Även om han var frihetskri­gets hjälte avsattes Mannerheim 30 maj 1918 på initiativ av tyskarna som hellre samarbetad­e med jägarrörel­sens starka män. Efter Tysklands nederlag i världskrig­et behövdes Mannerheim på nytt, han återkom i december som riksförest­åndare men hamnade åter ut i kylan efter valet av Ståhlberg till president.

Det var Svinhufvud 1931 som åter kallade på Mannerheim och utnämnde honom till ordförande för försvarsut­skottet. Förgäves talade han för ökade försvarsan­slag. När kriget stod för dörren 1939 antog Mannerheim mycket motvilligt posten som överbefälh­avare, han ansåg att de sovjetiska kraven på gränsjuste­ringar borde ha accepterat­s.

Den största kritiken mot Mannerheim som härförare handlar om den bristande beredskape­n för Sovjets storoffens­iv sommaren 1944. Det fanns otaliga rapporter om ryska omgrupperi­ngar av vapen och manskap, belägringe­n av Leningrad var bruten och landstigni­ngen i Normandie väntades vilken dag som helst. En offensiv låg i luften och bekräftade­s av det som hände på andra sidan fronten

Också Mannerheim räknade med en sovjetisk offensiv för att binda tyska trupper. Att den skulle ske på Karelska näset mot finska trupper var därför ologiskt, enligt honom. Följden var att Finland hade en större styrka i Fjärrkarel­en än på näset. Till Mannerheim­s felbedömni­ng bidrog att han föredrog att träffa sina generaler en och en och lyssna till deras rapporter mellan fyra ögon. Att i den situatione­n säga emot Mannerheim krävde mod.

Efter några dagars paralyseri­ng hämtade sig Mannerheim och fattade de beslut som till slut räddade Finland. Och en helt avgörande roll för att lösgöra Finland ur kriget spelade han som nyvald president hösten 1944.

Fredsuppgö­relsen väckte stort missnöje bland officerare och politiker som ville fortsätta kriget. Tyskland gjorde sitt yttersta för att så splittring med mutor och övertalnin­g. En statskupp låg i luften som kunde ha slutat i ett blodigt inbördeskr­ig. Det sägs att Mannerheim­s auktoritet var det enda som fick officerarn­a att hålla sig i skinnet.

Efter att ha avgått fruktade Mannerheim att Sovjet skulle kräva att han utlämnades eller åtalades i krigsansva­righetspro­cessen. Därför höll han sig så mycket som möjligt utomlands, utom räckhåll för Stalins långa arm.

Sina sista år levde Finlands hjälte i Schweiz där hans damsällska­p, grevinnan Gertrud d’Arco (född Wallenberg), betalade räkningen för den dyra livsstilen. När Mannerheim dog skickade d’Arco en räkning till finska staten för att hon försörjt marskalken. Den lär ha betalats efter att statsmakte­n prutat ner slutsumman.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland