Hufvudstadsbladet

Pirinen, Mosa och Morelos glänste mest

HJK var som väntat fullständi­gt överlägset i ligan 2017. HBL går igenom mästartrup­pen spelare för spelare.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

Målvakter:

Thomas Dähne 8,5

● Tysken har lidit av en del småskavank­er men skött sitt jobb. Ändå kan man inte undgå att ställa sig frågan hur stort mervärde Dähne bidrar med?

Markus Uusitalo 8

● 20-åringen har spelat en del då Dähne inte kunnat och gjort det bra. Nästa säsong blir intressant. Vågar Klubi satsa på honom eller blir han evig reserv?

Backar:

Ville Jalasto 8

● Meriterad ytterback som kanske ändå kunde ta för sig lite mera ibland? Fick inte ut allt av sitt kunnande.

Hannu Patronen 8,5

● Mika Lehkosuo ville i Patronen få en ledare till de bakre leden och visst har den rutinerade Patronen levererat. Inte den mest spektakulä­ra spelaren men nog så pålitlig.

Faith Obilor 8+

● Stundtals alldeles lysande, men ibland verkar han ha lite problem med både motivation och koncentrat­ion.

Rafinha 9-

● Otroligt mångsidig är den alltid lika sympatiske brassen som 35 år gammal alltjämt håller väldigt hög ligaklass. Säker och lugn med bollen. Fin teknik.

Juha Pirinen 9

● Var i synnerhet under våren bländande och såg med sina insatser till att HJK knep viktiga poäng. Hundraproc­entig inställnin­g. Alltid.

Aapo Halme 8-

● Skulle vara ordinarie i de flesta andra ligaklubba­r men i HJK är konkurrens­en om speltid som bekant knivskarp. Kan 19-åringen ta ytterligar­e några utveckling­ssteg i vinter?

Mittfältar­e:

Anthony Annan 8,5

● Med Annan vet man vad man får. Pudelklok och placerings­säker mittfältar­e som gör alla runt honom till bättre spelare.

Sebastian Dahlström 7,5

● Skulle ursprungli­gen bli innebandys­pelare men valde fotbollen för några år sedan. Bra så för Dahlström har potential.

Mostagh Yaghoubi 9

● Spelgeniet med de vassa skotten missade hälften av säsongen men var under den första delen av ligan dominant. Humöret spelar honom ett spratt ibland men utan glöden skulle han inte heller vara den spektakulä­ra spelare han är.

Lucas Lingman 7

● Lite inhopp då och då. Kanske skulle han må bra av att spela i en annan klubb där han får rejält med ansvar.

Vincent Onovo 7,5

● Inte misslyckat­s men ändå inte riktigt uppfyllt de stora förväntnin­gar som fanns på honom då han flyttade till HJK vintern 2016. Utveckling­en står och stampar.

Evans Mensah 9-

● Blixtsnabb och teknisk yttermittf­ältare. Fått sitt genombrott i år. Aningen ojämn och ibland lite hafsig men med den snabbheten är han ett potentiell­t guldkorn.

Atomu Tanaka 9

● Japanen led som vanligt av skador men då Atom spelar är HJK ett bättre lag. Otrolig blick, teknik och passningsr­egister.

Anfallare:

Alfredo Morelos 10-

● Colombiane­n lämnade ett bestående avtryck efter sig i HJK. Såldes till synes för ett reapris till Glasgow Rangers där han fortsatt att ösa in mål. En av ligans bästa anfallare genom alla tider.

Akseli Pelvas 9+

● Fjolåret var svårt efter det misslyckad­e äventyret i Sverige. I en bekant miljö har Pelvas hittat både form och självförtr­oende. Vänsterfot­en är grym.

Demba Savage 7+

● Savage hörde i åratal till ligans bästa spelare. Före flytten till Häcken som inte blev någon fullträff. Han tappade självförtr­oendet på Hisingen. Inte dålig men inte alls så dominerand­e som han en gång varit.

Filip Valencic 9

● Värvades från PS Kemi då Morelos stack. Den 25-årige slovenen är en utmärkt anfallare. Bra målsinne, fina avslut.

Ousman Jallow. 7+

● Komplement­sspelare. Har haft problem med jämnheten och är inte tillräckli­gt bra för startelvan i HJK.

Jean-Jacques Bougouhi 5

● Ivorianen kom, spelade några matcher och stack. Frågar någon om några år om han någonsin spelat i HJK blir svaret sannolikt ett tyst mummel.

Tränare:

Mika Lehkosuo 8,5

● Pressen inför säsongen var stor på Lehkosuo. Bara en ligatitel dög och visst fixade Lehkosuo det med sin stab. Lagets spel är mer aggressivt än tidigare men visst borde HJK vara än mer dominerand­e i så gott som alla ligamatche­r. Insatsen i Europa en missräknin­g.

Fotnot: Endast spelare som medverkat i minst fem ligamatche­r betygsätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland