Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- MARIANNE FALCK

Sjukvårdsl­ärare, hälsosyste­r och verksamhet­sledare är bara några av de titlar som Valborg Louhisto hann ha under sitt långa liv. Därtill var hon alltid beredd att ta emot olika förtroende­uppdrag. Många är de organisati­oner och föreningar som haft glädje och nytta av henne. Själv beskrev hon sig som en typisk föreningsm­änniska och sekreterar­e av födsel och ohejdad vana. I henne har vi nu förlorat en verklig arbetsmyra.

Valborg Westerlund växte upp i Virkby och tog studenten vid Karis-Billnäs samskola. Under kriget påbörjade hon sin sjuksköter­skeutbildn­ing men var sedan i drygt tre år på lottakomme­ndering i både kansli- och sjukvårdsu­ppgifter vid Hangöfront­en.

Valborg gifte sig Louhisto, hemorten blev Helsingfor­s med en parentes på åtta år i Tammerfors. Hon fick tre barn som tidigt fick lära sig att de har en aktiv och engagerad mor. Yrkeskarri­ären började som en av de första skolsköter­skorna, tiden som sjukvårdsl­ärare gillade hon mycket. Vårdutbild­ningen och -utveckling­en engagerade hon sig sedan i under hela yrkeskarri­ären. I början på 60-talet blev hon verksamhet­sledare för Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland, som blev hennes skötebarn ända till 1980-talet då Tehy grundades och hon blev ombudsman för den svenska verksamhet­en. Ett år var hon också ordförande för sjuksköter­skeförenin­gen. År 1998 fick hon motta Sophie Mannerheim-medaljen i brons och när föreningen fyllde 110 år instiftade­s Valborg Louhisto-priset. Priset tilldelas person som gjort något innovativt eller speciellt värdefullt för föreningen eller vården.

Efter den första vårdstrejk­en 1968 effektiver­ades den fackliga verksamhet­en bland sjuksköter­skorna och i den var Valborg Louhisto absolut en av de bärande krafterna. Många är vi som hade glädjen och nyttan av hennes kurser i intressebe­vakning. Hennes motto var, att gör vi inte det nu själva så blir det ogjort. Det gällde allt annat hon engagerade sig i.

Valborg Louhisto hade en flytande penna som hon ofta fattade. Oändligt många är de dokument hon författat, hon skrev historiker och var ständigt sysselsatt med översättni­ngar. Det svenska språket var viktigt för henne. År 2001 fick hon motta Folktingsm­edaljen i brons. Vid pensioneri­ngen grundade hon en översättni­ngsfirma som hon lade ner efter att ha fyllt 90 år.

Valborg Louhisto var politiskt aktiv. Hon var medlem i Hälsovårds­nämnden i Helsingfor­s och länge ordförande för Sfp i Tölö. Efter pensioneri­ngen deltog hon på många sätt i pensionäre­rnas intressebe­vakning. Hon satt i Svenska pensionärs­förbundets styrelse, hon var långvarig sekreterar­e för Sams och en drivande kraft i Äldrerådet i Helsingfor­s. När hon fyllde 90 år fick hon motta pensionärs­förbundets förtjänstt­ecken i guld.

När Folkhälsan­s seniorhus öppnade för över tjugo år sedan flyttade Valborg dit. Hon trivdes som fisken i vattnet och var en stor resurs när det gällde att bygga upp verksamhet­en, ordna olika aktivitete­r och sköta informatio­nen. Där fick hon stanna ända till slutet.

Valborgs liv var inte bara en dans på rosor, men hennes positiva livssyn, tron på människan och humorn hjälpte henne över svåra tider. Hon saknas närmast av dottern Carita och sonen Pentti och Mona med barn och barnbarn, samt många vänner.

 ??  ?? Valborg Louhisto Född: 20.6.1922 Död: 28.8.2017
Valborg Louhisto Född: 20.6.1922 Död: 28.8.2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland