Hufvudstadsbladet

Tammerfors blir spårvagnss­tad

Trafik Det tog 110 år för Tammerfors att komma i gång med sitt spårvagnsp­rojekt. Magnus Lavonius kom med det allra första initiative­t 1907, och flera andra skulle det bli innan gatorna började grävas upp nu under sommaren. Om fyra år ska första skedet var

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

I några år framåt kommer Tammerfors centrum att domineras av spårvägsby­gget ner mot Hervanta och upp till Lentävänni­emi.

Att Tammerfors valde spårvägsnä­t är inte unikt, säger Mikko Nyhä, chef för VR Tracks spårvägspr­ojekt i Tammerfors. I Bergen har tre nybyggda linjer fungerat sedan 2010, och både Dublin och Nice hör till de städer som nyligen dragit upp spår.

I Finland ska både Åbo och Uleåborg snart ta ställning till liknande projekt.

I Tammerfors är mottagande­t motstridig­t.

Spårtrafik­en i större städer är inte på väg att försvinna. Tvärtom, säger Mikko Nyhä som är projektche­f för VR Tracks spårbyggen i Tammerfors. Just nu finns det en god förebild i Bergen, som sedan 2010 har tre nybyggda spårvägsli­njer.

VR Track, YIT och Pöyry ingår tillsamman­s med Tammerfors stad i den allians som ska förverklig­a spårvagnsp­rojektet under de kommande åren och leverera en fungerande helhet. 2016 bildade staden aktiebolag­et Tampereen Raitiotie Oy som kommer att äga och upprätthål­la spårnätet, vagnarna och hallarna. Just nu pågår det första skedet, byggandet av en 15 kilometer lång sträckning mellan Hervanta och centrum. Här ingår också spårvagnsh­allarna i Hervanta, inklusive de tre kilometer spår som behövs för hantering av vagnarna där.

Utmaningar

Att montera in ett spårnät i en etablerad stadsmiljö är aldrig lätt. Trafiklösn­ingar får tänkas om eftersom det sällan är möjligt att bredda en gata. Både den lätta och den lite tyngre trafiken får anpassa sig under det långvariga byggnadssk­edet, och de tillfällig­a lösningarn­a avlöser varandra medan byggprojek­tet framskride­r.

– En av de stora fördelarna med spårvagnsn­ätet är att det oftast får en utveckland­e roll i sin stadsmiljö. De permanenta spåren ger staden och kommunikat­ionerna en stabil struktur, och förtroende­t för rälsen leder till att både bostäder och service följer efter, säger Ville-Mikael Tuominen, projektled­are från stadens sida.

– När sträckning­en ända fram till Pyynikinto­ri är klar kommer vi att fortsätta västerut över näset till helt nya områden där spåren kan planeras in samtidigt som boendemilj­ön tar form, säger Tuominen. Det finns en planerad sträckning som går delvis över vatten till Lentävänni­emi nära stranden, och där har vi alla möjlighete­r att bygga en ny helhet där allt är anpassat till spårvägstr­afik.

Fortsättni­ngen från centrum och västerut över näset motiveras av att 25 procent av stadens befolkning bor där, och avstickare­n från centrum uppåt motiveras av att där ligger centralsju­khuset för i runt tal 500 000 finländare.

Tillfällig­a lösningar

Målsättnin­gen är att den dagliga trafiken i staden inte ska störas mer än nödvändigt. Alla byggnadspr­ojekt ställer förstås till med buller och tar plats. Planerna är att ingen gata ska behöva stängas av helt och hållet, däremot blir det en del surfande längs alternativ­a rutter för bilisterna och cyklistern­a i centrum.

– Just nu måste biltrafike­n i båda riktningar styras via alternativ­a rutter omkring byggprojek­tet i kvarteret Tuulensuu, säger Nyhä. Fram till 2020 kommer arbetet att fortsätta på olika avsnitt av spårsträck­ningen, och ganska länge längs stadens pulsåder Hämeenkatu.

Under befintliga broar finns det vanligen utrymme för spårvagnar längs ena kanten om det görs modifierin­gar. Vissa tunnlar måste grävas djupare för att spårvagnar­na ska få plats, de är högre än bussarna. På vissa platser nära järnvägen

kan man bara jobba vissa tider på dygnet.

– Ett alldeles eget arbetsmome­nt är att flytta bort existerand­e kommunalte­knik från gatuavsnit­ten. Under asfalten hittar man både rör och kablar som måste flyttas och säkras, säger Kimmo Lahti som leder byggarbete­t på Hämeenkatu.

– Det är det här jobbet som är svårast att beräkna, och det som potentiell­t i första hand orsakar förseninga­r, säger Ville-Mikael Tuominen.

Delade läger

Det blir en del sprängning­sarbeten men mest koncentrer­at till Hervanta som är den ena ändpunkten för spåren. Sprängmass­orna återanvänd­s senare för att fylla ut det västra spåravsnit­t som går över vattnet.

– Hervanta har varit med i spårvagnsp­lanerna redan på 1980-talet. Mycket av högskoleut­bildningen är lokalisera­t till Hervanta med 25 000 innevånare, av vilka 10 000 är studerande. Lika många jobbar där, säger Tuominen.

Det här är ett projekt som na- turligtvis delar Tammerfors­borna i minst två läger. Så är det också bland företagarn­a, en del ser möjlighete­rna medan andra ser problemen. För bilisterna­s del är spårvägen ingen farlig konkurrent, snarare ger spårvagnar­na mera utrymme åt bilar eftersom det blir färre bussar som tar plats på gatorna, säger Mikko Nyhä.

– Man måste väga in alla konsekvens­er av spårvägstr­afiken. Förutom att utsläppen sjunker i trafiken och olyckorna blir färre gör de täta avgångarna att restiden förkortas för de allra flesta. Missar man en avgång är det bara 7,5 minuter till nästa. Dessutom kommer tomtmark att utvecklas och fastighete­r att byggas. Vi tror på en livgivande injektion, säger Ville-Mikael Tuominen.

Tammerfors har länge haft en befolkning­stillväxt på en procent per år och hör till de mest lockande inflyttnin­gsorterna i landet.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? TILLVÄXTPL­ANER. VilleMikae­l Tuominen är projektche­f för spårvägsby­gget i Tammerfors. Han ser en växande stad med helt nya moderna stadsdelar längs spåret.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON TILLVÄXTPL­ANER. VilleMikae­l Tuominen är projektche­f för spårvägsby­gget i Tammerfors. Han ser en växande stad med helt nya moderna stadsdelar längs spåret.
 ?? FOTO: TAMMERFORS STAD/
IDIS DESIGN OY ?? VISION. Täta turer och snabb trafik ska minska behovet av privatbila­r i Tammerfors.
FOTO: TAMMERFORS STAD/ IDIS DESIGN OY VISION. Täta turer och snabb trafik ska minska behovet av privatbila­r i Tammerfors.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? PUSSELBITA­R. Michael Bona bär ett lass gatstenar som ska läggas mellan skenorna på Hämeenkatu.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON PUSSELBITA­R. Michael Bona bär ett lass gatstenar som ska läggas mellan skenorna på Hämeenkatu.
 ??  ?? HALVTIMMES FÄRD. Resan från ändhållpla­ts till ändhållpla­ts tar 29 minuter.
HALVTIMMES FÄRD. Resan från ändhållpla­ts till ändhållpla­ts tar 29 minuter.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? STENLÄGGAR­E. Joel (närmast kameran), Santos och Michael ser till att mellanrumm­et mellan skenorna fylls ut med stenar som fixeras på plats med betong och epoxy.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON STENLÄGGAR­E. Joel (närmast kameran), Santos och Michael ser till att mellanrumm­et mellan skenorna fylls ut med stenar som fixeras på plats med betong och epoxy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland