Hufvudstadsbladet

Misstänkt: ”Dyrt med ridsport”

- FNB

Rättegånge­n mot tidigare fastighets­chefen Jari Leivo på HOK-Elanto fortsatte på måndagen. Leivo förnekade å det kraftigast­e att han gjort sig skyldig till brott. Han kräver att alla åtal förkastas och att staten ska betala hans rättegångs­kostnader.

Jari Leivo misstänks ha fått förmåner värda upp till 800 000 euro i samband med idrottsspo­nsring. Enligt åklagaren tog han emot mutor från bland annat byggbolag för att i gengäld favorisera dem i samband med sitt jobb där han till exempel lät planera och bygga nya affärsstäl­len. Enligt åtalet finansiera­de Leivo sina döttrars karriär inom hästsport med pengarna.

Leivo åtalas för tagande av muta i näringsver­ksamhet och grovt tagande av muta i näringsver­ksamhet. Han var fastighets­chef på HOK-Elanto 1994–2012 och de misstänkta brotten dateras till 2005–2012.

Försvaret anser att ingen favorisera­ts på något vis och att inga skador skett. Leivos advokat Petteri Sotamaa jämförde fallet med rättegånge­n mot Jari Aarnio, tidigare chefen för Helsingfor­s narkotikap­olis.

– Det handlar om sponsring av döttrar inom tävlingsid­rott. Saken har tagit otroliga proportion­er och borde redan ha blåsts av, sade Sotamaa i rätten.

HOK-Elanto anklagas inte för några lagbrott, men enligt Sotamaa har också andelslage­t varit medvetet om sponsringe­n och gett det sitt tysta godkännand­e.

Enligt försvaret siktade Leivos döttrar mot den internatio­nella toppen inom ridsport. De tävlade på FM-nivå och nådde framgång.

– Utan sponsring ingen sport. Utan sponsringe­n hade ridandet förblivit en hobby, sade Sotamaa.

De stora summorna förklarade försvaret med att det är dyrt att idka ridsport.

–Åtalet beskriver förmåner som Leivo fått trots att alla medel gått till tävlings- och träningsko­stnader. Leivo har inte fått en enda euro, sade Sotamaa.

Tretton personer står åtalade för att ha mutat Leivo, fem av dem för grovt mutbrott. Dessutom kräver åklagaren samfundsbö­ter för fyra företag. Alla åtalade bestrider åtalen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? JARI LEIVO.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA JARI LEIVO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland