Hufvudstadsbladet

Allt fler söker hjälp vid nya centret för våldtäktso­ffer

De flesta som besöker stödcentre­t för våldtäktso­ffer, Seri, i Helsingfor­s gör det i något skede under en lördagskvä­ll. Sedan starten i maj har centret haft ett hundratal klienter.

- ANNIKA RENTOLA

Fyra månader efter att centret för personer som råkat ut för sexuellt våld öppnade har 108 klienter knackat på dörren. De flesta våldsoffer kommer under lördagskvä­llar och -nätter. Ungefär var fjärde är 20–24 år.

För att komma till centret behöver våldtäktso­ffret inte ha polisanmäl­t övergreppe­t. Personalen talar visserlige­n med alla som kommer om det viktiga i att anmäla, men hjälp får man hur man än väljer att göra. På Seri arbetar barnmorsko­r, läkare, sjukhusprä­ster, en socialarbe­tare och en psykolog på heltid. Det betyder att all service från rättsmedic­inska provtagnin­gar till psykiskt stöd finns att få på ett och samma ställe. Tanken är att klienten ska kunna vara säker på att i en utsatt situation få all den hjälp som behövs utan att tvingas leta runt på egen hand.

– Det ska vara låg tröskel hit och nu verkar det som om folk har börjat hitta oss. Fortfarand­e kommer två av tre ändå eskorterad­e av polis. Det är mer än i övriga länder med liknande tjänster, men antalet besökare har varit ungefär som vi räknade med i starten, säger den ansvariga läkaren Leena Laitinen.

Planer för flera center finns

Seri är det första inhemska stödcentre­t med heltäckand­e service för offer för sexuellt våld i Finland, men fler behövs. Institutet för hälsa och välfärd (THL) förhandlar för tillfället med universite­tssjukhuse­n i Åbo och Tammerfors för att bygga upp en likadan service på de orterna.

Själva Seri har som mål att sluta avtal med fler kommuner än de nuvarande så att man kunde betjäna personer i hela Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Åtminstone Raseborg, Lojo och Hyvinge har visat intresse.

De offer som kommer till centret får först den akuthjälp som behövs och sedan möjlighet till provtagnin­g. Efter en intervju med läkare erbjuds stöd inom centrets eget team, men också hjälp med att hitta till specialist­vård, kommuner och frivilligo­rganisatio­ner. Offret får hjälp med att göra polisanmäl­an och sätta i gång en rättsproce­ss. Avsikten är att symtomen efter ett övergrepp inte ska bli kroniska och därför erbjuds upp till fem extrabesök hos psykolog för den som vill. Hittills har 40 procent av besökarna önskat psykiskt stöd av centrets egen personal, som också kontaktar en trygg närstående till offret om hen vill.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Laitinen.
Det ska vara lätt att komma till stödcentre­t för våldtäktso­ffer Seri, säger ansvariga läkaren Leena
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Laitinen. Det ska vara lätt att komma till stödcentre­t för våldtäktso­ffer Seri, säger ansvariga läkaren Leena

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland