Hufvudstadsbladet

Frida Nilsson gör döden till ett

Intervju Hon befolkar dödens rike med feta grisar och bassethund­ar. Boken Det tunna svärdet hjälpte Frida Nilsson att bearbeta rädslan över förluster – sina och barnens. Här blir även den största sorgen ett äventyr.

-

Två stora hundar kommer lufsande i Frida Nilssons hasor på den stora gården. De närmar sig grinden med allvarliga blickar och de tunga kropparna skälvande av entusiasm över besöket. I nya boken Det tunna svärdet är de ett av tre folkslag i dödens minst sagt annorlunda rike.

– Jag har ju som en faiblesse att skriva om djur i byxor, det är en förbannels­e jag aldrig kommer ifrån, säger Frida Nilsson och skrattar åt sina fyrfotade familjemed­lemmar som snarkandes har lagt sig tillrätta i köket.

– Det är inte svårt att bli inspirerad. De är verkligen fina och groteska på samma gång, jätterolig­a och fulsnygga, säger hon och tangerar en beskrivnin­g av sitt eget författars­kap.

Bearbetar döden

Likt en svensk Roald Dahl skapar Frida Nilsson världar bebodda av små barn omgivna av märkliga, skrämmande och rörande figurer. I sin spartanska skrivbod i trädgården – där det varken finns vatten, toalett eller internet – begav hon sig den här gången till dödens rike. Det hade många skäl: Hennes egen dödsskräck blev allt värre när hon fick barn. För tre år sedan födde Frida Nilsson sin andra son och flyttade till det stora trähuset på Mörkö söder om Stockholm. Lillebrode­rns ankomst förändrade kontakten med hennes då treårige son.

– Han utsattes för en förlust och fick mycket mindre uppmärksam­het. Det var ganska hjärtekros­sande, minns hon.

När de värmde upp det iskalla huset vaknade dessutom stora mängder flugor ur vinterdval­an, till sonens förskräcke­lse. Med en bebis på armen var det svårt för Frida Nilsson att hjälpa honom undan dem.

Som så ofta förvandlad­es skrivandet till ett slags terapi. Hon skrev om Sasja som beger sig till dödens rike för att hämta den cancersjuk­a mamma han just förlorat. Väl där ställs han inför sina värsta rädslor.

– Många vill inte läsa om döden, och speciellt inte för barnen. Inte jag heller egentligen men jag ältade det så mycket att det blev bättre att ta tag i det. Jag tänkte att dödens rike behövde vara en bra plats, det hade varit lätt att göra det farligt. Men det är ju inte så trösterikt, säger hon.

Inte för läskigt

Döden, som potentiell­t kan skrämma slag på de flesta, är här en mångtydig spelevink. En läskig charmör, som inte kan hjälpa att det ligger i hans natur att ta liv.

Det burleska, groteska har en funktion:

– Jag tycker att världen är ganska grotesk och försöker förstå det, eller mildra det och göra humor av det, säger Frida Nilsson.

Redan tidigare har hon berört svåra ämnen för barn, sedan hon blev förälder har hon känt ett större behov att göra nytta med sitt skrivande. Ishavspira­ter är till exempel en ruggig historia om barnarbete. I den nya boken skildras både halshuggni­ngar – om än av en fågel –

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? EN HEL VäRLD. Barn- och ungdomsför­fattaren Frida Nilsson har skrivit boken ”Det tunna svärdet” hemma på Mörkö, med sina hundar bredvid sig. ”Det svåraste är att konstruera en hel värld. Det har varit jättemycke­t arbete, hur det ska gå ihop logiskt”,...
FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT EN HEL VäRLD. Barn- och ungdomsför­fattaren Frida Nilsson har skrivit boken ”Det tunna svärdet” hemma på Mörkö, med sina hundar bredvid sig. ”Det svåraste är att konstruera en hel värld. Det har varit jättemycke­t arbete, hur det ska gå ihop logiskt”,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland