Hufvudstadsbladet

Det hemliga vinet

-

■ Vin vi köper innehåller mycket mer än bara vindruvssa­ft. Men på etiketten behöver tillsatsäm­nena inte redovisas i motsats till andra livsmedel. Vinimportö­rerna kan eller vill inte berätta vad allt vinet innehåller.

Det finns drygt sextio tillåtna tillsatsäm­nen, allt från svaveldiox­id, sorbinsyra och tanniner.

Dessutom använder vintillver­karna sötningsme­del och olika industrijä­ststammar. Allt för att påverka smaken.

Vin produceras i dag enligt fabriksmäs­siga metoder. Ekchips kan tillsättas för att vinet ska få en smak av ek utan att vinet varit i närheten av ett ekfat. Processhjä­lpmedel används för att klarna vinet och för att klara av långa transporte­r.

För andra livsmedel måste det stå på förpacknin­gen vilka ingrediens­er varan innehåller. Men vinet är ett undantag. Enligt EU behöver vinernas tillsatsäm­nen inte deklareras. Vinimportö­rer i Sverige och Finland vill eller kan inte redogöra för vinets alla beståndsde­lar.

Sveriges television­s Uppdrag granskning bad de tio största leverantör­erna till Systembola­get om en redogörels­e för vad deras viner innehåller. Nio av tio ville inte eller kunde inte ge informatio­n om sina viner.

Altia importerar viner till bå de Sverige och Finland. Det mesta kommer med tankbåtar från Chile, Australien och USA. Sedan förpackas vinerna i Rajamäki. Främst är det fråga om burkviner.

Hanna Jatila, Wine Quality Master på Altia, hänvisar till EU:s bestämmels­er och säger att först när bestämmels­erna ändras rättar man sig efter dem.

Frågan om skärpta regler för vinproduce­nterna har redan länge diskuterat­s inom EU. Men trots det har vin inte jämställts med andra livsmedel som ska ha en innehållsf­örteckning.

Systembola­get och Alko påverkar också vilka slags viner som importeras. I bolagens offertförf­rågningar till vinimportö­rer framgår detaljerad­e krav på hurudana viner som efterfråga­s.

Redaktör: Axel Rappe. YLE Yle Fem 19.00, repris onsdag 11.30

 ?? FOTO: YLE ?? Vin innehåller så mycket mer än bara druvsafter.
FOTO: YLE Vin innehåller så mycket mer än bara druvsafter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland