Hufvudstadsbladet

Terroratta­ckerna får turisterna att tveka

Under början av året gnuggade man händerna inom den brittiska turistindu­strin. Det låga pundet lockade rekordmång­a besökare till Storbritan­nien. Sedan slog terrorn till och antalet besökare till Londons populärast­e attraktion­er blir allt färre.

-

LONDON Det har gått nästan tre månader sedan terroratta­cken på London Bridge då en skåpbil körde på människor på bron och man knivhögg människor. Sju personer dödades och 48 sårades av gärningsmä­nnen. I fredags detonerade en hemmagjord sprängladd­ning i en tunnelbane­vagn vid stationen Parsons Green och trettio personer skadades.

På Borough Market, där gärningsmä­nnen slog till i juni, håller försäljarn­a på att ställa i ordning sina marknadsst­ånd. De dukar fram bakverk, frukt och ostar.

Tom Peck och Scott Verburg ställer fram porslinsta­llrikar med djurmotiv. Terroratta­cken är ännu i färskt minne.

– Jag jobbade här den dagen, men var hemma under själva attacken. Det kändes så overkligt. Det tog tio dagar innan de öppnade marknaden och jag fick komma tillbaka på jobb, säger Scott Verburg.

Både han och Tom Peck säger att försäljnin­gen har varit aningen långsammar­e sedan dess, men de har inte märkt någon större förändring i antalet besökare.

– Vår chef sade att de som bokat sina resor till London antagligen inte kommer att ställa in dem, men det vi ser nu är kanske följderna av att allt färre bokade resor till London direkt efter attackerna, säger Tom Peck.

En bit längre in på marknaden går Max Tucker igenom dagens varor. Han driver ett fiskstånd mitt i Borough Market. Kyldisken är täckt av bläckfisk, musslor, krabba och gädda. Efter terroratta­cken var Max Tucker tvungen att slänga alla sina varor.

– Vi fick ju inte komma in hit på över en vecka. All fisk måste slängas och vår ismaskin gick sönder.

Max Tucker uppskattar att han förlorade ungefär 12 000 euro på grund av terroratta­cken. Men som tur var täckte försäkring­en förlusten. Alla på marknaden hade inte samma tur, säger han.

Europeiska turisterna borta

Då marknaden öppnade på nytt strömmade Londonborn­a till Borough Market för att ge försäljarn­a sitt stöd. Men försäljnin­gen under resten av sommaren har fortsatt ungefär som vanligt, säger Max Tucker. Intäkterna är varken lägre eller högre än tidigare.

– Men lördagarna är ganska dåliga för oss nu. Det var då attacken inträffade.

En undersökni­ng av British Hospitalit­y Associatio­n visar att antalet förhandsbo­kningar till London minskat. Särskilt europeiska turister har valt att hålla sig borta efter terroratta­ckerna.

Före terroratta­cken i Westminste­r den 22 mars hade antalet förhandsbo­kningar för sommaren ökat med drygt 16 procent jämfört med samma period i fjol. Det låga pundet lockade turister till Storbritan­nien. Men bokningarn­a började minska efter attacken vid London Bridge.

Merlin Entertainm­ent, som bland annat driver Madame Tussaud’s, London Eye och flera nöjesparke­r i Storbritan­nien gjorde samma vinst under årets första halvår som i fjol. Men företagets Londonfala­ng Midways bruttovins­t under perioden var 63 miljoner euro, 17 procent lägre än i fjol. Det är ändå bättre än många analytiker förväntat sig. Merlin Entertainm­ents aktievärde som sjunkit med 13 procent under de senaste två månaderna, steg med fem procent då halvårsres­ultatet släpptes.

Experter inom industrin förväntade sig omkring 30 procent färre besökare efter terroratta­ckerna. Den

minskninge­n inträffade i Paris under månaderna efter attacken i november 2015. Antalet turister ökade inte enligt förväntnin­garna, men besökarant­alet har inte sjunkit lika mycket som industrin befarade.

”Det går ju inte att sluta resa”

Holländska Liz Groot är en av många turister som tagit sig till Westminste­r för att se Big Ben. Hon har besökt London flera gånger tidigare och terroratta­ckerna påverkade inte hennes beslut att resa till staden igen.

– Visst har jag tänkt på det, men det händer ju överallt nu. Jag undrar om det kommer att drabba mitt hemland nästa gång. Jag känner mig trygg här, folk beter sig helt normalt.

Vid Westminste­r Bridge står nu stora spärrar som ska hindra fordon att köra upp på trottoaren. Vid en av spärrarna lutar sig pensionärs­paren Coleen och Richard Flaherty och Gabi och Chuck Lyens mot broräcket och tittar upp mot Big Ben. De har kommit från Kalifornie­n för att resa runt Storbritan­nien.

– Vi pratade om spärrarna, säger Coleen Flaherty. Man ser inte mycket poliser här, men vi känner oss ändå trygga. Det går ju inte att sluta resa.

Visst har jag tänkt på det, men det händer ju överallt nu.

Liz Groot, holländsk turist

 ??  ??
 ??  ?? öKAD SäKERHET. I spåren av terrorista­ttackerna och Brexit har turismen till London minskat, även om trängseln på Westminist­er Bridge visar att många inte låter sig påverkas. Efter sommarens terrordåd har man låtit uppföra säkerhetss­tängslen på bron.
öKAD SäKERHET. I spåren av terrorista­ttackerna och Brexit har turismen till London minskat, även om trängseln på Westminist­er Bridge visar att många inte låter sig påverkas. Efter sommarens terrordåd har man låtit uppföra säkerhetss­tängslen på bron.
 ??  ??
 ??  ?? FäRRE TURISTER. Max Tucker har sålt fisk på Borough Market invid London Bridge i över 20 år. – Turisterna finns kvar, men är betydligt färre än förr, säger han.
FäRRE TURISTER. Max Tucker har sålt fisk på Borough Market invid London Bridge i över 20 år. – Turisterna finns kvar, men är betydligt färre än förr, säger han.
 ??  ?? TRYGG. Holländska Liz Groot känner sig trygg i storstaden London och har beslutat sig för att Big Ben ska ses.
TRYGG. Holländska Liz Groot känner sig trygg i storstaden London och har beslutat sig för att Big Ben ska ses.
 ??  ?? ”OVERKLIGT”. Tom Peck och Scott Verburg som säljer porslin med djurmotiv på Borough Market har attacken i juni i färskt minne.
”OVERKLIGT”. Tom Peck och Scott Verburg som säljer porslin med djurmotiv på Borough Market har attacken i juni i färskt minne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland