Hufvudstadsbladet

Lika mustigt som jordnära

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ När Andrej Zvjagintse­v i Leviatan (Ryssland 2014) tar sig an det ryska civila samhället – eller rättare sagt avsaknaden av detsamma – vankas det ord och inga visor. En släng av sleven får såväl myndighete­r som (lokal)politiker, den ortodoxa kyrkan och dess hantlangar­e inte att förglömma.

Och för att vi inte ens av misstag ska glömma att det är fråga om en rysk film krökar man så det står härliga till, det vill säga när man inte älskar och hatar eller delar ut örfilar till höger och vänster.

I en liten stad på Kolahalvön, vid Barents hav, möter vi Aleksej Serebryako­vs bilmekanik­er, änklingen och krigsveter­anen som nu lagt sig till med en ny kvinna (Elena Lyadova). I hushållet ingår också en bångstyrig tonåring som förvisso inte alltid drar jämnt med sin styvmor.

Men åtminstone bor man flott – i ett trähus som gått i arv i generation­er. Så när stadens borgmästar­e, en sprit- och matglad buffel, går in för att tvångsinlö­sa (strand) tomten och låta bygga nytt sätter sig Nikolaj – Kolja oss emellan – på bakhasorna.

För uppbacknin­gen står juristen och vapenbrode­rn Dimitri (Vladimir Vdovichenk­ov) som anländer med tåg från Moskva, bara för att sätta hårt mot hårt. Inte för att Roman Madyanovs borgmästar­e är den som ger sig i första taget.

När Kolja och Dimitri försöker överklaga domstolens utslag slutar det med att den överklagan­de åker i finkan (som brukligt för att ha äventyrat den allmänna ordningen). ”Dima” för sin del kan räkna med en ofrivillig bilskjuts och ett kok stryk, Lapporörel­sen style.

Fast nu är ju Leviatan (med hälsningar till det mytologisk­a sjöodjuret i Jobs bok) inte blott ett politiskt drama, en byråkratis­k mardröm. Det är lika mycket ett personligt drama, filmen där man super så röven hänger och kärleken tar stryk, detta samtidigt som familjer faller sönder och samman.

Bakom knuten väntar en ännu större tragedi, men med det inte sagt att Andrej Zvjagintse­v (Förvisning­en, Återkomste­n) skulle ha blott rynkor i pannan. För samtidigt som tragedin fördjupas lyfter regissören fram idel storslagna miljöer, som för att understryk­a vilka krafter som man har att göra med.

Det metaforisk­a och det symboliska är ständigt närvarande, men utan att Zvjagintse­v för den skull smygkikar på Tarkovskij et consortes. Slutresult­atet är betydligt mera mustigt och jordnära, handgripli­gt.

Sedan kan man ju tycka att filmen i tredje akten – i ett försök att påvisa den oheliga alliansen mellan de ryska makthavarn­a och den ortodoxa kyrkan – blir snudd på övertydlig.

Men det oaktat talar vi om en svidande uppgörelse med det sovjetrysk­a arvet. Talande är att ryska kulturmini­stern Vladimir Medinskij tog avstånd från filmen allt medan man i väst var mera medgörliga. De facto var filmen nominerad för en Oscar. Yle Teema 22.00

 ?? FOTO: ANNA MATVEEVA/YLE ?? MäSTERVERK. Aleksej Serebryako­v vägrar flytta på sig när stadens borgmästar­e vill ha marken
för eget bruk.
FOTO: ANNA MATVEEVA/YLE MäSTERVERK. Aleksej Serebryako­v vägrar flytta på sig när stadens borgmästar­e vill ha marken för eget bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland