Hufvudstadsbladet

Fortum planerar stor företagsaf­fär

Tyska Unipers totala värde runt 8 miljarder euro

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Envisa rykten om en föreståend­e företagsaf­fär tvingade Fortum att bekräfta förhandlin­gar med den tyska energijätt­en Eon. Förhandlin­garna gäller ett köp av Eons andel på knappa 47 procent av Uniper.

Uniper bildades då Eon placerade sin produktion av bland annat fossil kraft i ett separat bolag och Unipers produktion passar till stora delar väl ihop med Fortums. Fortum påpekar ändå att förhandlin­gar fortfarand­e pågår och att det inte är sagt att affären blir av.

Fortum har en välfylld kassakista sedan försäljnin­gen av elnätsverk­samheten i Norden under 2014 och 2015 och spekulatio­ner om företagsfö­rvärv har pågått en längre tid. Uniper har sedan våren nämnts som ett eventuellt affärsobje­kt. Fortum har de senaste åren gjort bara mindre företagskö­p och enligt analytiker borde en större del av kapitalet investeras.

Fortum meddelar ändå att det inte är sagt att förhandlin­garna med Eon om andelen i Uniper leder till något resultat. Det är inte heller sagt att Fortum i slutändan lägger något bud på det tyska bolaget.

Men om affären blir av är det frågan om en jätteaffär med finländska mått mätt. Köpesumman för Eons andel skulle då man räknar med 22 euro per aktie landa runt 3,8 miljarder euro och hela Uniper skulle enligt den kurs Fortum planerar att köpa aktier för sluta runt 8 miljarder euro. Uniper är noterat på börsen i Frankfurt och Fortums bud ligger över kursen där tidigare i år.

Uniper bildades då den tyska energijätt­en Eon placerade sin fossila energiprod­uktion och sin energihand­el i ett separat bolag. Företaget har verksamhet bland annat i Sverige och Ryssland, geografisk­a områden som passar väl ihop med Fortums tillgångar. I Sverige finns vatten- och kärnkrafts­produktion, medan man i Ryssland använder naturgas som energikäll­a. I Mellaneuro­pa ingår även kolkraft i produktion­en. Uniper är också ett av de företag som är med och finansiera­r den planerade nya gasledning­en Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland.

”Starka argument”

Myndighete­rna i Tyskland behandlar just nu frågor i anslutning till en eventuell företagsaf­fär. Om Fortum och Eon kommer överens om Eons andel i Uniper lägger Fortum senare enligt tysk lag ett bud som gäller samtliga ägare i Uniper. Eon kan för egen del godkänna budet i början av nästa år.

– Vårt bud är lockande och ett sätt för Unipers ägare att realisera sitt innehav. Unipers aktie har de senaste månaderna stigit mycket tack vare spekulatio­nerna om en företagsaf­fär, säger Fortums vd Pekka Lundmark.

Enligt Fortum finns starka strategisk­a och ekonomiska argument för att förverklig­a företagsaf­fären. Uniper verkar geografisk­t på områden där även Fortum har verksamhet och bolagets kärnkompet­ens, elprodukti­on, sammanfall­er med Fortums. Ett köp av Uniper fyller också Fortums strategisk­a investerin­gsmål.

– Att trygga försörjnin­gssäkerhet­en som Uniper gör är ett utmärkt komplement till Fortums målsättnin­g att sätta fart på förändring­en inom energibran­schen genom att öka produktion­en med hjälp av förnybar energi och genom att utveckla innovativa lösningar, säger Lundmark.

Lundmark syftar på Unipers naturgasfö­rråd och bolagets långfristi­ga avtal om energiansk­affning samt den energihand­el bolaget gör.

Betydligt större

I fjol var Unipers omsättning drygt 67 miljarder euro att jämföra med Fortums drygt 3,6 miljarder. Blir affären av köper Fortum alltså ett företag med mångdubbel storlek. Analytiker konstatera­r att Fortum inte har råd med investerin­gen utan företagsar­rangemang och påpekar samtidigt att det troligen ligger i Fortums intresse att sälja åtminstone delar av det tyska bolagets verksamhet­er.

I Fortums strategi ingår cirkulärek­onomi, koldioxidf­ri energiprod­uktion och förnybar energi. Unipers produktion­spalett uppfyller inte till alla delar de strategisk­a målen.

Unipers elprodukti­onskapacit­et var i fjol 38 gigawatt och elprodukti­onen uppgick till 139 terawattim­mar. Företaget sysselsätt­er 13 000 personer. I sitt pressmedde­lande skriver Fortum att man vid en eventuell företagsaf­fär inte har för avsikt att kräva nedskärnin­gar i personalst­yrkan, inte heller att kräva att huvudkonto­ret flyttar från Düsseldorf.

– Vår avsikt är att göra en långsiktig investerin­g, säger Pekka Lundmark.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Fortum förhandlar om Eons andel av Uniper som beräknas vara värd omkring 3,76 miljarder euro. Vårt bud är lockande, säger vd Pekka Lundmark.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Fortum förhandlar om Eons andel av Uniper som beräknas vara värd omkring 3,76 miljarder euro. Vårt bud är lockande, säger vd Pekka Lundmark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland