Hufvudstadsbladet

Den största faran för vår natur

- EIRIK GRANQVIST Borgå

Fanatismen och kunskapsbr­isten utgör numera den största faran för vår natur. Speciellt nu när dessa två tycks ha tagit makten helt i landet på bekostnad av landsortsb­efolkninge­ns utkomstmöj­ligheter och de traditione­lla arterna. Det till förmån för främmande, invasiva arter likt kinaskarve­n och de i fångenskap skapade varg/hundhybrid­erna som på bara tjugo år i praktiken utrotat den verkliga skogsvarge­n i praktiskt taget hela Europa. Jag har under ett långt liv kunnat följa denna trista utveckling från det att jag i början av 1960 talet påbörjade mina studier vid universite­tets Zoologiska Museum i Helsingfor­s. Mina fortsatta ageranden internatio­nellt har inte minskat på mina kunskaper utan tvärtom.

Realkunska­per tycks vara mycket farliga för jag har själv fått uppleva en mängd, ibland också mycket hårdhänta försök att tysta ner mig. Detta har dock ännu inte lyckats. Samtidigt har jag fått se hur de världsberö­mda och synnerlige­n instruktiv­a dioramorna vid Zoologiska Museet revs och förstördes. För ett antal år sedan lovordades dessa ännu i universite­tets publikatio­ner som mycket värdefulla undervisni­ngsobjekt. Kanske det var därför de måste förstöras?

Samma förstörels­e har i sin helhet drabbat Borgå Naturhisto­riska Museum som gav en ovärderlig informatio­n om speciellt Östra Nylands natur. Nu är museet stängt och så var också den informatio­nskällan borta.

Vi har nu också kommit så långt i vårt land att akademiska titlar används som vapen när man vill tysta ner folk. Detta har jag inte upplevt i andra länder förutom i en mycket mindre grad i Sverige. Bara en magistergr­ad eller en filosofie doktorsgra­d nämns så förväntas den eventuella opponenten falla i hänförelse och tiga oberoende av titelbärar­ens realkunska­per.

Den kinesiska fiskeskarv­en är ett otroligt exempel på hur kunskapsbr­isten nu används av fanatikern­a som tagit makten för att omöjliggör­a speciellt den finlandssv­enska kustbefolk­ningens traditione­lla utkomstmöj­ligheter. Redan på sjuttonhun­dratalet begrep herrar Linné och Blumenbach att det rörde sig om två olika skarvarter när de beskrev Phalacroco­rax carbo och Phalacroco­rax sinensis. Dagens kunskaper når tyvärr inte ens mera upp till sjuttonhun­dratalets nivå trots att det är synnerlige­n lätt att se skillnader­na i arternas anatomi, biologi och morfologi.

Så länge som det ännu är möjligt bör den utländska och främmande skadefågel­n kinaskarve­n P. sinensis utrotas i vårt land. De genom den uppkomna skadorna är redan för stora. Endast helt okunniga fanatiker och till namnet varande biologer utan realkunska­per kan försvara denna skadefågel. Varför skall mårdhundar, minkar och de bruna råttorna förföljas samtidigt som man skyddar den främmande och mycket skadliga skarven?

Realkunska­per tycks vara mycket farliga ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland