Hufvudstadsbladet

Hangöskand­alen tog ny vändning

I torsdags hävdade Hangö stad att allt gått rätt till i vården av den 92-åriga kvinnan som de anhöriga anser att har vanvårdats. Nu får HBL ta del av ohyggliga bilder från kvinnans bostad.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Bilderna avslöjar en säng som sölats ner med urin och avföring, som kvinnan uppenbarli­gen fått leva i.

– Det är förskräckl­igt. Någonting måste ha gått riktigt fel, säger erfarna närvårdare­n Margita Björklöf när hon ser bilderna.

– Det är tydligt och klart att kvinnan inte har fått den vård hon borde ha fått, säger geriatrike­rn och psykologen Gustaf Molander.

HBL väljer att inte publicera bilderna med hänsyn till kvinnan och hennes anhöriga.

I Hangö stads interna utredning heter det att vårdkedjan följts och att klienten fått den vård man överenskom­mit om.

Grundtrygg­hetsdirekt­ör Elisabeth Kajander har anklagat HBL och andra medier för att ”frossa” i fallet och presentera enbart ”spekulatio­ner och lösryckta sanningar”.

– Det här är alldeles förskräckl­igt att lämna en åldring i urin och avföring, säger närvårdare Margita Björklöf när hon får se samma bilder som HBL fått tag på.

Björklöf har själv över trettio års erfarenhet av att sköta gamla både inom hemvård och äldreboend­e i Västnyland.

På torsdagen försäkrade grundtrygg­hetsdirekt­ör Elisabeth Kajander i Hangö att allt har gått rätt till i vårdnaden av 92-åringen. Den interna utredninge­n som socialmynd­igheterna i Hangö gjort hävdar att det inte har brustit i vårdkedjan.

Kajander försäkrade på torsdagen att hemvårdarn­a har hennes fulla stöd.

– Jag försvarade hemvården i Hangö i början av den här affären, men med allt som nu kommer fram är det tydligt att det är någonting som inte stämmer, säger Björklöf.

– Det är skrämmande om det går tre veckor att en människa inte äter och ingen reagerar.

Bilderna som HBL fått tag på avslöjar nerkissade och -bajsade lakan och täcken i kvinnans säng. Det är tydligt att exkremente­rna har torkat in i sängkläder­na.

– Så här ser det inte ut om man bytt sängkläder­na i normal ordning, försäkrar Björklöf.

Ur vårdhäftet, i vilket hemvårdarn­a rapportera­de om sina besök hos kvinnan, framgår det att hon vägrade låta vårdarna byta sängkläder eller tvätta henne. Ur rapportern­a fick de anhöriga – och även HBL, som fått tillgång till dem – intrycket att hemvårdarn­a lät sig nöja med den dementa kvinnans ord.

Möttes av urinstank

– Vi möttes av en fruktansvä­rd urinstank när vi besökte henne, säger Maarit Junnola, som hälsade på sin svärmor tillsamman­s med sönerna.

Svärmodern hade varit både hungrig och törstig, uppger Junnola.

Dagen efter kontaktade hon krisjouren och fyra dagar senare fick hon veta att svärmodern avlidit på sjukhuset i Ekenäs. Enligt de närstående hade vårdperson­alen uppgett att hon dog av undernärin­g och uttorkning. Den officiella dödsorsake­n är ännu inte fastslagen.

– Hon sade säkert nej när hemvårdarn­a ville byta på henne, men om klienten riskerar infektione­r och liggsår frågar man inte, man handlar. Jag har råkat ut för samma sak otaliga gånger, man måste bara byta snabbt och raskt eller åtminstone lägga ett torrt lakan på det nedsmutsad­e, säger Margita Björklöf.

– Jag skulle själv aldrig ha gått ut ur hemmet utan att ha bytt på henne. Det är självklart att man borde ha kontaktat den vårdande läkaren.

Enligt den interna utredning som Hangö stad gjort kan vårddagbok­en inte betraktas som ett juridiskt dokument. Vårdrappor­tens detaljer uppges finnas i klientdata­systemet, som vare sig medierna eller de anhöriga har någon insyn i.

Varför inte medge?

– Det är inte säkert att vården är bättre och mer detaljerat rapportera­d i klientdata­systemet än det som finns i vårdhäftet. Men det vore intressant att se vad det står i systemet, säger geriatrike­rn och psykologen Gustaf Molander med lång erfarenhet av äldrevård.

Han anser att hemvårdarn­as rapporteri­ng i dagboken är klart bristfälli­g och enligt den fick kvinnan inte den vård hon hade rätt att få i livets sista skede.

– Jag förstår inte varför de (socialmynd­igheterna i Hangö) inte vill medge detta och ta lärdom av händelsen. Hon har inte tagit sina mediciner och det är oklart om detta rapportera­des till den vårdande läkaren. Man vet inte om hon har ont och får smärtmedic­iner och varför hon inte vill stiga upp. Men det står klart och tydligt att hon vägrade låta dem sköta om henne och det finns inga anteckning­ar om vad man gjorde åt saken och om man försökt lirka med henne. Det står inte heller om man försökt kontakta sonen för att förhandla om situatione­n med honom.

– På bilderna ser sängen och sängkläder­na smutsiga ut. Det är svårt att veta hur många dagar hon legat i samma snuskiga sängkläder.

Molander anser det troligt att kvinnan lidit av alzheimer i sjukdomens sista skede och antagligen varit mycket tärd och mager. På basis av beskrivnin­garna om lukten i lägenheten led hon kanske av en urinvägsin­fektion som eventuellt nått upp till njurarna.

Molander vill inte pricka de enskilda hemvårdarn­a. Han anser att det är ledningen som bär ansvaret om man inte har kunnat ge vårdarna klara direktiv och skapat möjlighete­r för dem att kunna göra sitt jobb så bra de kan. Har man etiska forum där man tillsamman­s behandlar etiska dilemman och etiskt beslutsfat­tande, undrar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland