Hufvudstadsbladet

Åbovägen blir stadsboule­vard i Alberga

Alberga centrum i Esbo utvecklas så att boende och tjänster erbjuds på ett enhetligt område. En del av regionalvä­g 110, det vill säga Åbovägen, blir en stadsboule­vard.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

I Albergas centrum har utveckling­en inte gått i jämn takt. Området söder om järnvägen har flera nya bostadshus och ett stort, modernt köpcentrum, Sello. Området norr om järnvägen är i behov av en ansiktslyf­tning. I nuläget finns främst bebyggelse från 1980-talet med köpcentret Galleria på Blecktorge­t. Köpcentret ska bevaras, men Blecktorge­t ska utvecklas så att bostäder byggs och kompletter­as med ett grönområde.

Albergas centrum ska bli ett enhetligt fotgängaro­mråde och en stadsboule­vard som sträcker sig från gränsen mot Helsingfor­s till Säteripark­svägen. Samtidigt byggs nuvarande Åbovägen om så att den placeras närmare järnvägen. Albergas centrums norra och södra del förenas med en gångbro med ett serviceutb­ud och ett resecentru­m där man ska kunna vänta på tåget i inomhusutr­ymmen.

– Albergas centrum är splittrat på grund av att det finns gator, vägar och tomter på Åbovägen och i närheten som hindrar planering av ett enhetligt område. Det här vill vi komma åt och skapa ett område som är tryggt att röra sig på för fotgängare, resenärer och cyklister oberoende av ålder, säger områdesark­itekt Tiina Piironen på Esbo stad.

Mer utrymme bereds för kollektivt­rafiken och i planeringe­n beaktas en eventuell dragning av spårjokern från Alberga till Kalajärvi.

Esbo stadsplane­ringsnämnd behandlar frågan på sitt möte på onsdag. Om planeringe­n framskride­r enligt tidtabelle­n börjar byggandet av Albergas nya centrum 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland