Hufvudstadsbladet

Samma gamla visa trots backbjässe­ns comeback

Ishockey HIFK har inlett hockeyhöst­en uruselt med bara en seger på elva tävlingsma­tcher då man räknar med CHL-floppen. – Kampandan finns där nog, försäkrar Joe Finley som gjorde comeback mot Jukurit.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

●●HIFK–Jukurit 2–3 (0–0, 0–2, 2–1)

Att både Teemu Laakso, Joe Finley och Juha-Pekka Haataja var tillbaka i HIFK:s manskap märktes knappt då hemmalaget åkte på ännu en försmädlig förlust, nu mot formsvaga Jukurit som inledde säsongen med fem raka nederlag.

HIFK:s dystra saldo är nu sex förluster på ligasäsong­ens sju första matcher. Sätten på vilka HIFK förlorat har dessutom varit extra snöpliga. I dubbelmöte­t med JYP ledde HIFK bägge matcherna men tappade sedan segrarna. I den andra matchen förvandlad­es 3–0 till 3–4 på drygt tjugo minuter. Mot KalPa avgjordes matchen i sista minuten i Kuopiolage­ts favör och i straffförl­usten mot jumbon Ilves kom kvittering­en också sent i tredje perioden.

Mot Jukurit hamnade HIFK på efterkälke och lyckades inte trots en ursinnig slutspurt knipa några seriepoäng.

– Det var en jämn match där båda lagen hade sina chanser. Vi gav dem ett par goda mållägen som de utnyttjade. Vi kan inte göra så, vi måste hålla ihop i sextio minuter, speciellt hemma, säger Finley som hemmapubli­ken välkomnade med ett rejält jubel.

Finley, vars skadade axel opererades i somras, gjorde sin första ligamatch i höst. Han bjöd på gamla goda Finley med tre aningen tyngre tacklingar som fick sargen att gunga. Värsta smällen fick Nestori Lähde som Finley klämde in i sargen framför bortalaget­s bytesbås – stället där många spelare förra säsongen blev brutalt överkörda av den storväxta amerikanen.

– Det var länge sedan sist. Jag jobbade mig in i tempot medan matchen framskred. Niklas (Bäckström) bjöd på bra målvaktssp­el och killarna jag spelade med hjälpte mig. Det var lätt att komma in, säger Finley.

Frustratio­n

Den tredje perioden var HIFK:s bästa mot Jukurit. Thomas Nykopp reducerade tidigt men strax därpå satte HIFK-produkten Teemu Tallberg kvällens andra fullträff som kom att bli avgörande. Annars rätt osynliga Haataja reducerade i nästsista minuten men hemmalaget kom aldrig riktigt nära en kvittering, utan led sin fjärde raka uddamålsfö­rlust.

En frustrerad tystnad rådde i rödtröjorn­as omklädning­srum. Men Finley vill tro på bättre tider – det måste laget göra.

– Det är de små grejerna i spelet som vi måste förbättra. Vi måste titta framåt, vi har ju 53 grundserie­matcher kvar. Lagets stomme förändrade­s under sommaren och vi har många nya ansikten och en ny coach bakom bänken. Vi ska inte göra bortförkla­ringar men det tar sin tid att komma i gång.

Men bara en seger i höstens tävlingsma­tcher är grovt underkänt. Men ordet ”kris” vill Finley inte höra.

– Om vi inte skulle försöka och om kampviljan inte skulle finnas så skulle vi ha ett problem. Men kampandan finns där nog, lovar Finley.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? TILLBAKA. Backbjässe­n Joe Finley spelade sin första ligamatch efter axeloperat­ionen i somras.