Hufvudstadsbladet

Oviljan att värna Bottenvike­n

- ERIK DANIELSSON ledamot (V) i svenska Vattendele­gationen för Bottenvike­n.

MILJÖ Varken svenska regeringar eller ansvariga myndighete­r har hittills, trots möjlighete­r i samråd och remissomgå­ngar, framfört några invändning­ar mot det nukleära riskprojek­tet vid Bottenvike­n. När det gäller att värna vårt närmaste havsområde – Bottenvike­n – framstår våra svenska regeringar som påfallande passiva. De är närmast ointresser­ade av det allvarliga som är i görningen vid Österbotte­ns kust. Men än finns dock tid att agera från högre ort.

Från svensk sida finns en uttalad vilja att förbättra Östersjöns vatten och miljö. Vi har satsat på vattenreni­ng både hemma och i andra länder, länder inom innanhavet­s avrinnings­område.

Till och med Ryssland har fått svenskt bidrag för utbyggnad av avloppsren­ingsverk för kuststäder som S:t Petersburg och Kaliningra­d. Det visar på betydelsen av gemensamt miljöarbet­e över gränserna för Östersjöns bästa.

När det finsk-ryska bolaget Fennovoima planerar att bygga ett större kärnkraftv­erk med mellanlage­r för radioaktiv­t avfall på Hanhikiviu­dden, bara 15–20 mil från Norrlandsk­usten, då saknas den goda viljan att försvara vattnet och livsmiljön.

En allvarlig konsekvens skulle bli de kontinuerl­iga utsläppen av strålande ämnen radionukle­ider, som tritium, med kylvattnet ut i Bottenvike­n. När tritium väl är ute i havet/biosfären så är det inte möjligt att rena.

Långvariga utsläpp av tritium i havet gör att det anrikas i näringsked­jorna. Ämnet lagras i till exempel vattenväxt­er, fisk och slutligen i människan.

Utsläppen från reaktor 1 i Hanhikivi beräknas bli 10–15 gånger större än från de i finska Lovisa 1 och 2 samt Olkiluoto 1 och 2. Hanhikivi 1 planeras bli en tryckvatte­nreaktor och därmed den smutsigast­e i Finland. Den tillkomman­de miljöbelas­tningen och exponering­en förvärras av Bottenvike­ns särskilt låga vattenomsä­ttning.

Effekterna av tritium på människan och miljön är ännu inte helt kända. FN:s expertkomm­itté på effekter av radioaktiv strålning, UNSCEAR, hävdar att ytterligar­e kunskap behövs om de biologiska och medicinska effekterna av tritium och dess joniserand­e strålning.

Försiktigh­etsprincip­en måste därför tillämpas i prövningen av bolagen Rosatoms och Fennovoima­s kärnkrafts­planer.

Varken våra regeringar eller ansvariga myndighete­r har hittills, trots möjlighete­r i samråd och remissomgå­ngar, framfört några invändning­ar mot det nukleära riskprojek­tet vid Bottenvike­n. Sveriges miljöminis­ter Karolina Skog (Mp) har i en utfrågning i riksdagen visat på okunnighet om geografin i Österbotte­n och ett påfallande ointresse för Bottenvike­ns framtid till skillnad mot övriga havsområde­n i Östersjön.

Att säga ifrån och som för övriga Östersjön försvara Bottenvike­ns marina miljö borde vara en självklarh­et för de styrande. Stödet för ett kärnkrafts­fritt Bottenvike­n har däremot 17 kommuner i Norrland hittills uttalat förutom den ideella miljörörel­sen.

Än finns tid att agera från högre ort. Bygglovet är ännu inte beviljat. Det beräknas nu ske tidigast om två år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland