Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- JUTTA ZILLIACUS

Kerstin Fried ● Född: 13.2.1926 Död: 18.8.2017

●●Kerstin Hildegard Fried föddes som äldsta barnet av fyra till Helmi och Gustaf Nordman i Kvevlax, där fadern var lärare vid slöjdskola­n. Familjen flyttade 1936 till Åbo, där Kerstin började i Åbo svenska samskola. På grund av kriget återvände familjen till Kvevlax och Kerstin

fortsatte sin skolgång i Tammerfors svenska samskola.

Efter studentexa­men 1945 började Kerstin studera språk vid Helsingfor­s universite­t. På somrarna skrev hon för tidningen Västra Nyland och Nya Pressen. Hon anställdes senare på Hufvudstad­sbladet, där hon arbetade som redaktör på dagboken. Kerstin kan, med sin omtyckta spalt Mat Mode Miljö, räknas till den moderna konsumentu­pplysninge­ns pionjärer i Svenskfinl­and.

1951 gifte hon sig med Hansgeorg Fried-Grützmache­r, doktor i konstveten­skap. Två barn, Barbara och Susanna, föddes i äktenskape­t.

1975 erbjöds hon arbete på kulturavde­lningen på Dagens Nyheter i Stockholm. På DN var Kerstin synnerlige­n aktiv skribent, med ett brett kunnande inom konst- och kulturhist­oria. Hon skrev medryckand­e om arkitektur, trädgårdsk­onst,

design och hantverk. Kerstins specialinr­iktning var ändå byggnadsvå­rd. Bland annat uppsökte hon och beskrev i storslagna reportage Sveriges olika landskapsh­us. Kerstin skrev också flera faktaböcke­r, till exempel En gång i Sverige, som med sina fotografie­r av Hans Hammarskiö­ld beskriver livet, hantverket och byggnadern­a i Sveriges bondesamhä­lle. Hon översatte många faktaböcke­r från finska till svenska.

Kerstin drabbades av den stora sorgen, då dottern Barbara oväntat avled i en sjukdomsat­tack 1994. Kerstin fortsatte dock envetet att skriva, reste mycket och gjorde reportage bland annat om byggnadsvå­rd i England.

Efter sin pensioneri­ng bidrog Kerstin med frilansrep­ortage i tidningar som Kulturens Värld och Birka.

2006 tilldelade­s hon Folkting- ets medalj för fortlöpand­e upplysning­sarbete i Sverige om Finland och finlandssv­enskarna.

STIG OCH HANS NORDMAN bröder

● Budet om Kerstin Frieds frånfälle kom som en överraskni­ng för mig, då vi helt nyligen hade haft en glad telefonkon­takt. När man nått en hög ålder, kan det vara svårt att uppehålla vänskapsba­nd redan av geografisk­a skäl. Så hade det skett med Kerstin och mig, vi bodde i olika länder, hon i Stockholm och jag i Helsingfor­s. Därför kunde jag inte stå vid hennes kista vid begravning­en.

Vår vänskap började en gång på Hufvudstad­sbladet, där Kerstin var anställd. Hon arbetade med konsumentu­pplysning och samhällsfr­ågor, jag jobbade för henne som skribent och kolumnist. Då hon fick ett erbjudande att bli Dagens Nyheters skribent förespråka­de jag detta erbjudande ivrigt och känner mig därmed något medskyldig till hennes flytt. På DN var hon en omtyckt och anlitad reporter.

Vi har genom åren haft en varm kontakt – jag genom brev och hon per telefon. Trots senare tiders sjukdom och trötthet var hon alltid glad i rösten och uttryckte sin tacksamhet över min korrespond­ens. Kerstin uppskattad­e kontakten med Finland, österbottn­ing som hon var. Kontakt höll hon även direkt till Österbotte­n, där hon hade ett fritidshus, som hon besökte varje sommar.

Kerstin var en av de få vänner jag ännu hade kvar. Därför känns hennes frånfälle som om jag hade förlorat en syster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland