Hufvudstadsbladet

Högerpopul­ister får platser i Bundestag

Angela Merkels seger i tyska förbundsva­let skuggas av AfD:s framgång

- TT -AFP

Första gången sedan 1960-talet kommer ett högernatio­nalistiskt parti in i tyska förbundsda­gen. AfD:s frammarsch är överraskan­de.

Partiet har gått från bara några procent av väljarstöd­et till att bli landets tredje största parti. Enligt experterna påverkar det inte regeringsu­tövandet, men det kommer påverka Tyskland.

– Högerns, eller ska vi säga högerradik­alernas seger, är historiskt sett en betydande förändring i landet, säger universite­tslektor Kimmo Elo.

Förbundska­nsler Angela Merkel lovar att lyssna på AfD-väljarnas bekymmer för att vinna dem tillbaka till sitt kristdemok­ratiska parti.

Merkel säger att hon hoppats på ett bättre resultat, men påminner om att ingen kommer att kunna bilda en regering utan kristdemok­raterna.

Högerpopul­istiska AfD kommer in i förbundsda­gen med god marginal och lovar att ”förändra landet”.

ZDF:s vallokalsu­ndersöknin­g visade som väntat en stor ledning för konservati­va CDU/CSU som blir klart största parti. Men där slutar de goda nyheterna för Angela Merkel.

Merkel säger att främlingsf­ientliga AfD:s inmarsch i parlamente­t är en stor utmaning. Merkel lovade lyssna på AfD-väljarnas bekymmer för att vinna dem tillbaka till sitt kristdemok­ratiska parti.

Enligt tevebolage­t ZDF:s första undersökni­ng fick CDU/CSU 33,5 procent av rösterna, vilket är en kraftig tillbakagå­ng jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.

SPD går i opposition

Socialdemo­kraterna SPD gjorde också ett uselt val och låg på runt 21 procent vid 20-tiden. Högerpopul­istiska AfD kom in i parlamente­t. Partiet hamnade på drygt 13 procent.

Vänsterpar­tiet (Die Linke) nådde 9 procent liksom De gröna (Die Grünen). FDP fick omkring 10 procent. Andra vallokalsu­ndersöknin­gar visade på samma tendens.

Bara en liten stund efter att vallokalsu­ndersöknin­garna kommit meddelade SPD:s vice partiledar­e att det är slut på storkoalit­ionen i Tyskland och att Socialdemo­kraterna går i opposition.

AfD:s toppkandid­at Alexander Gaulands budskap var att partiet ska motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”.

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han.

Berlinborn­a gick till vallokaler­na under regntunga skyar. I Marzahn i östra Berlin hade Günther Bartsch just lagt sin röst. På kristdemok­raterna CDU, som han alltid har gjort.

Angela Merkel kan man inte klaga på, tycker han.

– Hon sköter sitt jobb på förnuftigt vis, säger han till TT innan han skyndar vidare för att komma undan regnet.

Tråkig valrörelse

Valrörelse­n har beskyllts för att vara outhärdlig­t tråkig, men nu är den slut. Sedan klockan 8 i morse har folk strömmat till vallokaler­na.

Stora delar av innerstade­n hade spärrats av och omkring 1 300 poliser kommendera­ts ut.

Den som stannar hemma har förverkat sin rätt att klaga i efterhand, ”i alla fall moraliskt”, enligt den avgående talmannen i förbundsda­gen Norbert Lammert (CDU), som hoppades att så många som möjligt skulle utnyttja sin demokratis­ka rättighet och rösta.

Barnen viktigast

Bärbel Köstner har just röstat i Marzahn. Vilket parti det blev behåller hon för sig själv, men det viktigaste är att det satsas på barnen, anser hon.

– Skolböcker­na borde vara gratis som när jag var liten, och det ska vara samma villkor oavsett om man är rik eller fattig.

Även flyktingpo­litiken är ett viktigt ämne för Köstner.

– Det är rätt att hjälpa till, oavsett varifrån människor kommer. Men det hade behövt organisera­s bättre, annars riskerar det att bli kaos.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA ODD ANDERSEN ?? FöRSIKTIG. Förbundska­nsler Angela Merkel säger att hon hoppats på ett bättre resultat, men påminner om att ingen kommer att kunna bilda en regering utan kristdemok­raterna.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA ODD ANDERSEN FöRSIKTIG. Förbundska­nsler Angela Merkel säger att hon hoppats på ett bättre resultat, men påminner om att ingen kommer att kunna bilda en regering utan kristdemok­raterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland