Hufvudstadsbladet

”Tyskland måste fortsätta vara Tyskland”

Ett av högerpopul­istiska AfD:s starkaste fästen i Berlin är den östra förorten Marzahn.

- FNB-TT

Partiet har blivit en vattendela­re – vissa av invånarna ser nu fram emot ”en opposition värd namnet” i förbundsda­gen, andra är upprörda över framgångar­na.

De färgglada huskroppar­na ligger utspridda mellan grönområde­n och motorleder. Regnet faller över stadsdelen Marzahn-Hellersdor­f i östra Berlin, där Alternativ för Tyskland (AfD) är som starkast i den tyska huvudstade­n, åtminstone av resultatet i fjolårets delstatsva­l att döma.

Kring busstorget hänger flera av AfD:s valplakat. ”Nya tyskar? Det fixar vi själva.” Eller: ”Burka? Vi tänder på bikini.”

– De har ett vettigt valprogram utan en massa floskler, säger Maria Elstner, som är på väg in i vallokal 211, alldeles intill Marzahns pendeltågs­station.

Hon har sympatiser­at med AfD från början, sedan grundandet 2013.

–Tyskland måste fortsätta vara Tyskland, och inte infiltrera­s av främmande kulturer. Hemma låser jag ytterdörre­n för att känna mig trygg, och jag förväntar mig att regeringen gör detsamma med vårt land.

I en skolbyggna­d någon kilometer därifrån har Simon Efler just röstat. Den ena rösten fick De gröna, den andra gick till vänsterpar­tiet Die Linke, som också är starka i MarzahnHel­lersdorf. AfD har han inget till övers för. – Det är omöjligt att ta dem på allvar. Sättet de kampanjar på är rent äckligt, allt bygger på att hetsa och skrämma folk.

 ??  ?? VALFRAMGÅN­G. AfD:s toppkandid­at Alexander Gauland säger att partiet ska motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”. FOTO: AFP/LEHTIKUVA: JOHN MACDOUGALL
VALFRAMGÅN­G. AfD:s toppkandid­at Alexander Gauland säger att partiet ska motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”. FOTO: AFP/LEHTIKUVA: JOHN MACDOUGALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland