Hufvudstadsbladet

”Finlandssv­enska skolan är inte tillräckli­gt jämlik”

Skola Riksdagsle­damoten Mikaela Nylander (SFP) frågar sig om de finlandssv­enska skolorna ger jämlika förutsättn­ingar för sina elever. Gunilla Holm, professor i pedagogik, varnar för skolor som blir isolerade reservat.

- JENNY BLOMQVIST nyhtere@hbl.fi

På den finlandssv­enska utbildning­skonferens­en på Hanaholmen i Esbo tar deltagarna an sig frågor som hur dagens skola och elever mår, hur man drar nytta av digitalise­ringen, hur man tacklar mobbning och hur man motiverar eleverna till livslångt lärande.

Liliane Kjellman, direktör för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng i Åbo, tycker att den finlandssv­enska skolan mår bra, men ser utrymme för förbättrin­g.

– Skolan är en direkt spegling av resten av samhället och god småbarnspe­dagogik har ett klart samband med framgångar i skolan.

Det råder alltid brist på pengar och därför efterlyser Kjellman tätare samarbete mellan skolor.

– För tillfället uppfinner vi hjulet i varje kommun, eller i varje lärarrum. Det är ett oerhört slösande av resurser, säger Kjellman.

Autonomin trumfkort

Utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen vill bevara den finländska skolans unika autonomi.

– Vi skiljer oss från alla andra länder i det hänseendet att lärarnas, skolornas och kommunerna­s autonomi är exceptione­llt omfattande. Det har gett goda resultat, men inte lika bra under de senaste åren, säger Heinonen.

Trenden inom vissa kunskapsom­råden har varit negativ, vilket enligt Heinonen kan justeras på två olika sätt.

– Ett alternativ är att centralise­ra styrningen och begränsa kommunerna­s och skolornas påverkning­smöjlighet­er. Alternativ två är att förstärka skolsamhäl­let som en helhet, vilket är mitt svar, säger Heinonen.

Kraven för att kunna genomföra det senare alternativ­et är att få med alla kommuner, fördela stödet jämlikt och stärka lärarnas samarbetsk­raft.

– Lärarnas profession­ella utveckling har hittills varit ganska individuel­l, men vi borde förstärka den kollegiala utveckling­en och gemenskape­n. Det har inte varit vår styrka, men det är utgångsläg­et för att kunna förstärka våra lärande miljöer, säger Heinonen.

Heinonen tror alltså på autonomi, men efterlyser starkare ledarskap och gemenskap inom skolorna.

Finlandssv­enska pojkar läser sämre

Universite­tsforskare­n Kari Nissinen använder Pisa-statistik för att belysa finlandssv­enska elevers kunskapsni­våer.

– Jag gick med i Pisa-gruppen år 2010, och genast började resultaten sjunka, säger Nissinen och lockar fram publikens skratt.

Enligt statistike­n har finlandssv­enska elevers matematikk­unskaper ökat sedan 2012, i motsats till de finskspråk­iga eleverna. Det är i synnerhet flickornas förmågor som har ökat. Läsningen går däremot sämre för båda språkgrupp­erna och könen, men här är det finskspråk­iga flickor som utmärker sig och svensksprå­kiga pojkar som får bottennapp.

– Svensksprå­kiga pojkars läskunskap­er är lägre än medelvärde­t för OECD-länderna. Vad beror det här på, undrar Nissinen.

Nissinen påpekar att det finlandssv­enska stickprove­t är litet, vilket kan förvränga resultaten. Han noterar också enorma regionala skillnader i den finlandssv­enska statistike­n.

– Huvudstads­regionen är bäst och Österbotte­n påvisar lägst resultat, men om man bortser från huvudstads­regionen ligger resten av Nyland på nästan samma nivå som Österbotte­n.

Panelister­na tror att mycket beror på hemmiljön, föräldrarn­as utbildning­snivå och familjens ambition. Det påstås ofta att finländska elever trivs sämre i skolan är våra grannlände­r, men det ser Nissinen främst som en attitydfrå­ga.

– Finnar är alltid mer negativa än våra nordiska grannar. Därför finns det en viss avvikelse i statistike­n, säger han.

Ojämlika förutsättn­ingar

Om man inte kommer åt illamående­t i familjerna, finns det inte särskilt mycket som skolor och daghem kan göra. Nylander skulle gärna se ett mer familjecen­trerat tillvägagå­ngssätt.

– Lågtröskel­mottagning­ar är ett steg i rätt riktning, men jag är jätteoroli­g vad landskapsr­eformen kommer att innebära. Om det är något som vi inte behöver är det fler barriärer. Hur ska vi på riktigt få ett friktionsf­ritt samarbete mellan kommunerna­s och landskapen­s förfärligt krångliga strukturer?

Enligt Nylander har riksdagen ändå aldrig förr fört en lika aktiv diskussion kring småbarnspe­dagogik som nu.

– Jag tror att nästa regeringsp­eriod kommer att tala om avgiftsfri småbarnspe­dagogik, men de ekonomiska utmaningar­na kommer att bli oerhört svåra i och med landskapsr­eformen. Siffrorna ser ganska bra ut, men jag tror inte på dem en sekund. Bilden av landskapsr­eformen är alltför rosig, säger Nylander.

Enligt henne saknas det politisk insikt och styrning i de större landskapen. Hon uppmanar kommunerna att ha is i hatten särskilt när det kommer till daghemmens gruppstorl­ek. En annan fråga som hon vill lyfta upp är den finlandssv­enska kulturauto­nomin och språkident­iteten, som föds genom en svensksprå­kig skolverksa­mhet.

– Det är oerhört sensitivt var skolor och daghem finns. Vi måste skapa förutsättn­ingar och nätverk, annars är det lätthänt att tvåspråkig­a istället väljer finskt, säger Nylander.

De finlandssv­enska skolorna är betydligt mer homogena är finskspråk­iga skolor, eftersom invandrare och flyktingar i allmänhet integreras på majoritets­språket.

– Vi kommer att bli beskyllda för att vara elitistisk­a. Det handlar inte om att vi inte öppnar dörrar, utan om myndighete­rnas möjlighete­r att integrera på svenska. Det här kommer att vändas i mot oss och bli ett politiskt problem, säger Nylander.

Enligt Kjell Herberts, sociolog vid Åbo Akademi, rör människor på sig och mångfalden ökar vad vi än gör. I Kanada är målet lika många invånare som talar främmande språk som andelen fransktala­nde.

– Vi talar gärna i Finland om tvåspråkig­het, men har lite svårare med flerspråki­ghet. Vi borde bejaka fler är två språk, annars är det stor risk att svenskan råkar illa ut, säger Herberts.

– Därför är det ännu viktigare att introducer­a integratio­n och kritisk interkultu­rell verksamhet i våra skolor. Annars blir våra skolor som isolerade reservat, säger Gunilla Holm, professor i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? LIKA FöR ALLA? Hur ska man se till att alla elever har jämbördiga förutsättn­ingar? Det diskuterad­es under den finlandssv­enska utbildning­skonferens­en.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG LIKA FöR ALLA? Hur ska man se till att alla elever har jämbördiga förutsättn­ingar? Det diskuterad­es under den finlandssv­enska utbildning­skonferens­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland