Hufvudstadsbladet

”Vi vinner – oavsett hur det går”

Oavsett valresulta­tet så har vi vunnit anser Katalonien­s självständ­ighetsivra­re inför helgens omstridda folkomröst­ning. Talman Carme Forcadell vill att EU agerar, vägrar tro på en våldsam utveckling – och räknar med att de styrande i Madrid till sist måst

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@ksfmedia.fi

Med bara några dagar kvar till folkomröst­ningen om självständ­ighet på söndag, avverkar Carme Forcadell intervju på intervju under en snabbvisit i Bryssel.

– Folk kommer att gå och rösta på söndag, för det är den enda lösningen på det här – för Katalonien och för Spanien, fastslår hon med emfas.

– Sedan implemente­rar vi resultatet, säger hon sturskt – fullt medveten om att Spaniens regering envist vägrar att acceptera folkomröst­ningen.

– Men oavsett om det blir ja eller nej så kommer vi att ha vunnit. För Katalonien kommer att ha bestämt sig, på egen hand, i ett val. Vi är demokrater och vi anser att ett val är den enda utvägen, säger Forcadell.

Ingen provokatio­n?

61-åringen från Xerta i södra Katalonien tillhör de ledande i självständ­ighetsalli­ansen Junts pel Sí (Tillsamman­s för ja) och valdes till talman i det regionala parlamente­t efter valet 2015.

Nu är hon en av dem som riskerar åtal för sin inblandnin­g i den folkomröst­ning som Spaniens författnin­gsdomstol och centralmak­ten i Madrid anser olaglig.

Att hon och hennes medaktivis­ter skulle ha provocerat fram det krisläge som nu råder håller hon inte alls med om.

– Nej, nej, nej. Vi har visat vad vi vill, år efter år, med enorma demonstrat­ioner. Och det har inte skett några incidenter, för vi är emot våld, säger Forcadell, som bestämt hävdar att ingen – inte ens några extremiste­r – kommer att försöka driva vidare kampen med vapen i hand.

– Nej. Aldrig. Det kommer inte på tal.

Besviken på EU

I Bryssel är Forcadell för att ta emot ett pris från en tankesmedj­a som arbetar för ökat självstyre och rättighete­r för minoritete­r.

Från EU har det däremot varit oerhört tyst. Kommission­en betonar att det är en intern spansk fråga och vill helst slippa kommentera någonting – precis som när Skottland för några år sedan höll sin folkomröst­ning om självständ­ighet. Forcadell är besviken. – Javisst. Vi vet att EU är en union av stater, men just nu handlar det inte om ja eller nej till självständ­ighet – nu handlar det om grundlägga­nde mänskliga rättighete­r. Nu talar vi om brott mot mänskliga rättighete­r inne i ett medlemslan­d, säger talmannen ilsket och talar om hur webbsidor stängs ner, borgmästar­e åtalas och kontor genomsöks.

Optimist

Att Spanien skulle reagera så starkt förvånar henne inte. Men hon hade hoppats att premiärmin­ister Mariano Rajoy skulle ha gjort som David Cameron gjorde.

– Han sade ”som britt vill jag in-

te att Skottland blir självständ­igt. Men som demokrat låter jag folkomröst­ningen hållas”. Men hos oss blev det tyvärr tvärtom, suckar Forcadell.

I slutändan tror hon ändå att Madrid kommer att få vika sig.

– Till sist måste vi ändå få börja förhandla om vår relation.

– Jag vet inte. Det hänger helt på resultatet i folkomröst­ningen. Men jag har alltid varit optimist, ler den katalanska talmannen i Bryssel.

 ?? FOTO: QUIQUE GARCIA ?? Carme Forcadell är en av ledarna för den katalanska självständ­ighetsröre­lsen och dessutom talman i det regionala parlamente­t.
FOTO: QUIQUE GARCIA Carme Forcadell är en av ledarna för den katalanska självständ­ighetsröre­lsen och dessutom talman i det regionala parlamente­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland