Hufvudstadsbladet

Erdogan: Kurderna kan få gå hungriga

Irakiska Kurdistan har med all sannolikhe­t röstat ja till självständ­ighet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att hota kurderna med repressali­er om de går vidare med sin önskan om att bryta sig loss från Bagdad.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Fyrverkeri­er och färgspraka­nde flaggor lös upp Arbil när kurderna firade en generation­slång dröm som gått i uppfyllels­e – möjlighete­n att få vara med och tycka till om den egna framtiden.

Resultatet i folkomröst­ningen om irakiska Kurdistans självständ­ighet från den irakiska centralreg­eringen väntas bli ett rungade ja, även om det officiella resultatet ännu inte har tillkännag­ivits.

Folkomröst­ningen är icke-bindande och företrädar­e för det kurdiska styret (KRG) har sagt att man hoppas på en öppen och fredlig dialog med Bagdad. Men Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi – som anser att omröstning­en strider mot konstituti­onen – har redan gjort klart att han inte tänker diskutera frågan med KRG.

Många kritiker

Beslutet att rösta om självständ­ighet har mötts av omfattande kritik från i princip alla världens hörn. Många, däribland FN och USA, menar att folkomröst­ningen och dess konsekvens­er riskerar att destabilis­era situatione­n i Irak – och i hela regionen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en av de mest högljudda kritikerna. Turkiet har länge varit norra Iraks främsta länk till omvärlden, men Erdogan oroas över att självständ­ighetsiver­n ska sprida sig till den kurdiska befolkning­en i Turkiet.

Erdogan har bland annat gjort klart att Ankara närsomhels­t kan stoppa de viktiga oljelevera­nser som går från irakiska Kurdistan till de globala oljemarkna­derna via Turkiet.

– Allt kommer att vara över när vi stänger av oljekranar­na, alla (deras) intäkter kommer att försvinna och de kommer inte att ha någon mat när vi slutar köra våra lastbilar till norra Irak, sade Erdogan i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Hotar med sanktioner

Den turkiske presidente­n hotar med att använda alla till buds stående medel – såväl sanktioner som militära medel – om han anser att det skulle behövas.

Även om varningarn­a duggar tätt har Erdogan dock inte gett några närmare detaljer om sina eventuella planer för att straffa de irakiska kurderna.

Valdeltaga­ndet i måndagens folkomröst­ning var 72 procent. 3,3 miljoner av närmare 4,6 miljoner röstberätt­igade valde att ta chansen och tycka till om framtiden, enligt valkommiss­ionen i irakiska Kurdistan.

... de kommer inte att ha någon mat när vi slutar köra våra lastbilar till norra Irak. Recep Tayyip Erdogan

 ?? STRINGER
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ ?? Allt kommer att vara över när vi stänger av oljekranar­na, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
STRINGER FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ Allt kommer att vara över när vi stänger av oljekranar­na, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland