Hufvudstadsbladet

Fortum hoppas på dialog med Uniper

Fortums vd Pekka Lundmark myser, medan Unipers vd Klaus Schäfer kallar Fortum för en ulv i fårakläder. Så olika ser de två företagsle­darna på Fortums förvärv av energijätt­en Eons andel på knappa 47 procent av Uniper. Fortum lägger också bud på resten av a

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

På tisdag kväll kunde Fortum bekräfta att man nått enighet med tyska Eon om ett köp av 46,65 procent av Uniper. Redan förra veckan berättade Fortum att förhandlin­gar om en affär var långt hunna. Fortum betalar 3,8 miljarder euro för Eons aktier, medan ett köp av hela Uniper skulle gå lös på drygt 8 miljarder euro.

– Förhandlin­garna hade läckt på en så detaljerad nivå att vi var tvungna att bekräfta dem. Jag förstår mycket väl att Klaus Schäfer var upprörd efter att ha fått veta om våra avsikter via medierna, det var olyckligt, säger Pekka Lundmark.

Fortum närmade sig Unipers ledning i juli med ett fusionsför­slag, men det intressera­de inte det tyska företaget. Att Eon hade för avsikt att sälja sin andel var ändå offentlig informatio­n, konstatera­r Fortums vd.

Eon kan sälja sin andel i början av nästa år och Fortum erbjuder sig enligt tysk lag att lösa in även resten av Unipers aktier. Lundmark understryk­er ändå att det inte är något självändam­ål att få en så stor andel som möjligt och att budet inte är bundet till någon viss mängd ytterligar­e aktier.

Rent teoretiskt kan någon tredje part fortfarand­e ge ett bud på Eons aktier i Uniper, men avtalet med Fortum tvingar i så fall det tyska företaget att betala betydande böter.

Målen står fast

Pekka Lundmark hoppas nu på en konstrukti­v dialog med Unipers ledning. Klaus Schäfer å sin sida gick i en intervju tidigare i veckan ut och kallade Fortums bud fientligt och uttryckte farhågor för personalne­dskärninga­r.

En knapp tredjedel av Unipers produktion är kolkraft, men Pekka Lundmark försäkrar att Fortums ambition att minska koldioxidu­tsläppen står fast och inte står i konflikt med affären. Användning­en av kolkraft kommer att minska även inom Uniper, förklarar han. Omkring 200 av Unipers 300 kraftverk drivs med vattenkraf­t.

– Vi har tre strategisk­a mål, att minska utsläppen, att trygga tillgången på energi och att erbjuda energi till rimliga priser. Uniper är mycket mer än kolkraft och erbjuder bland annat naturgas som reglerkraf­t vid övergången till sol- och vindkraft som är väderberoe­nde, säger Fortums vd.

Finansiera­r också gasledning

Genom affären blir Fortums satsning i Ryssland större, men Lundmark påpekar att den relativa andelen affärsverk­samhet inte ökar även om verksamhet­en i rent absoluta tal växer. Uniper är också ett av företagen som är med och finansiera­r gasledning­en Nord Stream 2. Lundmark understryk­er att Fortum inte är en politisk aktör, men nog håller de avtal Uniper gjort.

Uniper är ett företag som bildades då Eon för ett drygt år sedan knoppade av sin energiprod­uktion och sin tradingver­ksamhet och placerade dem i ett separat företag. I fjol var Unipers omsättning drygt 67 miljarder euro att jämföra med Fortums drygt 3,6 miljarder. En stor del av Unipers omsättning utgörs ändå av handel i gas, el och andra råvaror. Unipers elprodukti­onskapacit­et var i fjol 38 gigawatt och elprodukti­onen uppgick till 139 terawattim­mar. Företaget sysselsätt­er 13 000 personer.

 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ?? BRA AFFäR. Köpet av andelen i Uniper är en bra affär också för Fortums aktieägare som kan vänta sig god utdelning, försäkrar Fortums vd Pekka Lundmark.
ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA / BRA AFFäR. Köpet av andelen i Uniper är en bra affär också för Fortums aktieägare som kan vänta sig god utdelning, försäkrar Fortums vd Pekka Lundmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland