Hufvudstadsbladet

Nästan miljard i böter för Scania

-

Lastbilsti­llverkaren Scania krävs på 880 miljoner euro av EU-kommission­en för medverkan i en europeisk lastbilska­rtell. Scania nekar till anklagelse­rna och planerar att överklaga beslutet.

Scania ska enligt EU-kommission­ens beslut under 14 års tid, 1997–2011, tillsamman­s med fem andra ledande lastbilsti­llverkare ingått i en kartell där priser riggasts och kostnader för ny teknik och strängare utsläppsre­gler påverkats.

I juli förra året, fem år efter den första gryningsrä­den från EU-kommission­en mot de misstänkta kartellmed­lemmarna, kom övriga tillverkar­e överens om en förlikning med EU-kommission­en. Scania valde dock att inte göra upp.

Konkurrent­erna Daimler, DAF, Iveco och Volvo/Renault tog böter i storleksor­dningen 1 miljard euro (Daimler) och 670 miljoner euro (Volvo) och fick där en nedskrivni­ng av det ursprungli­ga bötesbelop­pet med 10 procent. Tyska MAN ingick också i kartellen, men slapp böter eftersom det var det bolaget som ”tjallade” till kommission­en. En pikant detalj är att MAN och Scania är systerbola­g inom VW-koncernen.

Totalt har EU-kommission­en utfärdat böter för 3,8 miljarder euro för kartellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland