Hufvudstadsbladet

Övervikt och dess åtgärder

- HBL

■ Finland är Nordens fetaste land och övervikt är ett växande problem. Människor uppmanas att älska sig själva, men är fetma för accepterat? Är det läkarens skyldighet att ingripa i övervikt och vems ansvar är att vårda den och betala för den?

Förstår de som jobbar inom sjukvården de individuel­la orsakerna till övervikt, förhåller man sig på rätt sätt till fetma och förmår man ge patientern­a det stöd de behöver?

– Det är en känslig balansgång när och hur sjukvården borde ingripa i patientens övervikt. Å ena sidan ska man inte tvinga sig på någon, å andra sidan har läkarna också skyldighet att ta upp övervikten, även om ämnet kan kännas svårt, säger kvällens programled­are Annika Damström.

I direktsänd­ningen diskuteras varför inte sjukvården och klienterna möts i frågan, och hur situatione­n kunde förbättras. Gäster är professor Kirsi Pietiläine­n från Helsingfor­s universite­ts enhet för fetmaforsk­ning, Saara Sarvas från Yles ”våguppror”, ”feta paramedici­nbloggaren” Ville Kunnari och Riitta Väisänen som pratat offentligt om sin bantning.

– Även om de flesta människor någon gång bantat i sitt liv är det ändå ofta fråga om mycket annat än att ta sig själv i nackskinne­t. Övervikt påverkas av gener, livssituat­ion och övriga andliga resurser, vilket gör bantning till en mycket komplicera­d process, resonerar kvällens andra programled­are Markus Liimataine­n. Yle TV1 21.05, repris fredag 15.10

 ?? FOTO: JUKKA LINTINEN/YLE ?? BARA ATT BANTA? Annika Damström, Saara Sarvas, Jenny Lehtinen och Markus Liimataine­n medverkar i kvällens debatt om fetma.
FOTO: JUKKA LINTINEN/YLE BARA ATT BANTA? Annika Damström, Saara Sarvas, Jenny Lehtinen och Markus Liimataine­n medverkar i kvällens debatt om fetma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland