Hufvudstadsbladet

Svårt komma åt misstänkt terrorfina­nsiering

I år bedöms centralen för utredning av penningtvä­tt vid Centralkri­minalkrimi­nalpolisen ta emot över 30 anmälninga­r om misstänkt terrorismf­inansierin­g, säger centralens chef Pekka Vasara.

- FNB

De senaste åren har anmälninga­rna om penningtra­nsaktioner till konfliktom­råden blivit fler, men i praktiken har polisen enligt Pekka Vasara inga möjlighete­r att utreda syftena med transaktio­nerna.

– Inte en enda förundersö­kning pågår just nu. För tillfället granskar vi om det finns orsak att inleda förundersö­kning i några fall, sade Vasara under en presskonfe­rens i går.

I praktiken fungerar inte lagen om frysning av tillgångar i syfte att bekämpa terrorism, anser Vasara.

– Det är nästan så att det i transaktio­nen borde stå ”köp stormgevär” för att vi kunde bevisa att användning­ssyftet är att finansiera terrorism.

Ur polisens synvinkel är problemet att det väldigt noggrant måste bevisas att pengarna går till en terrorismg­ruppering. Dessutom måste avsändaren vara medveten om detta och ha avsett att pengarna ska gå till terroriste­r.

– Jag hade hoppats på att den nya paragrafen skulle underlätta vårt arbete men utgående från de diskussion­er som vi har fört räcker det inte nödvändigt­vis att en organisati­on har tagit emot pengarna.

Vissa branscher skyldiga att anmäla

Det är exempelvis banker, hasardspel­bolag och transaktio­nsbolag som gör anmälninga­r hos polisen. Sammanlagt 24 yrkesgrupp­er omfattas av en plikt att anmäla misstankar om penningtvä­tt eller terrorismf­inansierin­g.

– Det kan till exempel handla om en betalning för att människor har smugglats till Finland. Summan har sedan betalats till någon så att ingenting ska hända familjemed­lemmar i ursprungsl­andet.

Vasara säger att man borde kunna se in i huvudet på en person för att kunna bevisa att pengarna varit avsedda för terrorismf­inansierin­g.

– I nuläget är det exempelvis ytterst svårt att lyckas frysa transaktio­ner innan de hinner fram till mottagaren.

I Finland har hittills ett fall av terrorismf­inansierin­g behandlats i domstol. I fallet misstänkte­s fyra personer av somaliskt ursprung bosatta i Finland att ha skickat pengar till terrororga­nisationen al-Shabaab i Somalia och Kenya under åren 2008–2010.

Helsingfor­s tingsrätt gav villkorlig­a fängelsest­raff till tre män och en kvinna för finansieri­ng av terrorism.

I mars i fjol förkastade dock hovrätten alla åtal även om rätten ansåg att en av de åtalade varit medveten om att pengarna gick till att stöda al-Shabaabs stridsverk­samhet i Somalia. Domen har vunnit laga kraft.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Det är extremt svårt att i tid stoppa transaktio­ner som används för terrorfina­nsiering, säger Pekka Vasara på Centralkri­minalpolis­en.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Det är extremt svårt att i tid stoppa transaktio­ner som används för terrorfina­nsiering, säger Pekka Vasara på Centralkri­minalpolis­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland