Hufvudstadsbladet

Spanska polisen beslagtog valsedlar

Polisen i Barcelona har spärrat av en lagerlokal som sägs lagra valurnor, rapportera­r BBC. Omkring tio miljoner valsedlar har konfiskera­ts och webbsidor som informerar katalanern­a om folkomröst­ningen har stängts.

-

BARCELONA Enligt La Vanguardia kommer polisen att stoppa alla som försöker flytta valurnor till en annan plats.

Katalonien­s president Carles Puigdemont har informerat katalanern­a på Twitter om hur de kan finna en vallokal för att rösta, genom att använda en app.

Barcelonas borgmästar­e Ada Colau uppmanar i en insändare i The Guardian EU att medla i tvisten mellan Spaniens regering och den regionala katalanska regeringen. Hon är själv emot självständ­ighet men hon fördömer den ”omedgörlig­a” spanska regeringen­s agerande.

Rättsliga åtgärder mot katalanska tjänstemän ”ökar bara spänningar­na i samhället och blockerar alla möjlighete­r att finna en lösning ur konflikten”, säger Colau.

Enligt henne har den spanska regeringen ”låtit den katalanska konflikten eskalera från en intern dispyt till en europeisk konflikt”.

Katalonien­s regering har svurit att genomföra folkomröst­ningen trots den spanska regeringen­s försök att stoppa den.

Tvisten är en av de största politiska kriserna i Spanien sedan slutet på general Francisco Francos diktatur för mer än 40 år sedan.

Vädjar om EU:s stöd

Katalonien­s regionale utrikesans­varige vädjade i går i Bryssel om EU:s stöd för den omtvistade självständ­ighetsomrö­stningen. Enligt ”utrikesmin­ister” Raül Romeva ”bör EU göra sin plikt som förvaltare av demokratis­ka värden genom att uppmana Spanien att tillåta folkomröst­ningen”, rapportera­r Reuters.

Genom att låta bli att uppmana till en dialog ser det ut som om EUkommissi­onen godkänner Madrids förtryckan­de åtgärder, sade Romeva och tillade att regeringst­jänstemän, borgmästar­e och journalist­er utsatts för trakasseri­er.

EU-kommission­en svarade att den respektera­r Spaniens författnin­gsenliga styre.

Kompromiss

Romeva antydde dock att Katalonien kan vara redo att kompromiss­a då han besvarade journalist­ers frågor i Bryssel, rapportera­r NTB.

Han bekräftade att alla möjlighete­r hålls öppna efter folkomröst­ningen – också om ja-sidan får majoritet.

– Om det kommer ett lösningsfö­rslag på bordet kommer vi att lyssna på det och se om vi kan finna en kompromiss, sade Romeva.

Däremot är den katalanska regeringen inte villig att avlysa folkomröst­ningen. Romeva hänvisar till att 80 procent av katalanern­a önskar genomföra den.

Reportrar utan gränser anklagar i en rapport Katalonien­s självständ­ighetsröre­lse för att utöva otillbörli­g press på journalist­er för presentera sin syn på tvisten. Enligt organisati­onen är atmosfären kvävande för journalist­erna som bevakar folkomröst­ningen. Källor: BBC, La Vanguardia, The Guardian, AFP, Reuters, NTB

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland