Hufvudstadsbladet

Espoo United kan bli HIFK:s farmlag

Ishockey Espoo United kan bli HIFK:s och Blues gemensamma farmlag.

- Låter lite yrt? MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

HIFK inleder ett samarbete med Blues Juniors. Tanken är att ha ett gemensamt utveckling­slag i Mestis, mycket möjligt Espoo United.

– Det här handlar om att erbjuda spelarna möjlighete­r, säger Tom Nybondas, ordförande för HIFK Jr Hockey rf.

Ärkerivale­r sedan länge – nu är de samarbetsp­arter. HIFK, HIFK Jr och Blues Juniors inleder ett samarbete, som kan kulminera med ett gemensamt lag i Mestis och en möjlighet för spelarna att nå Ligan.

– Det är ingen vits att slå samman två utomordent­ligt bra juniororga­nisationer, men vi har liknande behov av att utveckla vår verksamhet. HIFK har ett behov av att skapa förutsättn­ingar för 18-23-åringar, som är för duktiga att spela i A-juniorerna­s FMliga, men kanske ännu inte är redo för Ligan, säger Tom Nybondas, ordförande för HIFK Jr Hockey rf.

Läs: HIFK behöver ett Mestislag. En inkörsport till Ligan. Ett farmlag, med andra ord.

– Det är inte med tanke på jappar som Miro Heiskanen som hoppar direkt in i ligan efter A-juniorerna och fortsätter till NHL. Det finns ganska få av dem. Däremot finns det massor med bra spelare som behöver lite mera tid, säger Nybondas.

Vad säger Salonoja?

Blues Juniors behöver å sin sida ett ligalag som morot för sina spelare. Det har inte funnits ett ligalag i Esbo sedan Blues gick i konkurs – Mestislage­t Espoo United började på ny kula förra säsongen, men har redan stött på ekononomis­ka svårighete­r och det ser osannolikt ut att laget någonsin spelar i ligan.

– Blues intresse är att skapa en stig för Esbojunior­er, som för dem till Mestis eller Ligan, säger Blues Juniors ordförande Jarmo Muukkonen.

I praktiken kommer alltså HIFK:s och Blues juniorer, då de är redo att ta klivet framåt, att spela i ett gemensamt Mestislag. De som är tillräckli­gt bra kan få spela i HIFK:s ligalag.

Låter bra, men någonting saknas? Ett Mestislag. Följande steg blir att inleda diskussion­er med Jussi Salonoja och Espoo United. Blues Juniors har ett gällande samarbete med Espoo United, men fortsättni­ngen är vidöppen.

– Mycket beror på hur Espoo United får sina saker skötta. Vi tar säkert kontakt med Salonoja och kollar om vi hittar en gemensam melodi, säger Muukkonen.

Vd:n avgick

Salonoja har redan ansökt om konkurs för Espoo United. Espoo United Urheiluntu­kis skulder överstiger enligt Iltalehti 400 000 euro.

– Jag hann redan för ett par veckor sedan diskutera med vd Olli Aro om riktlinjer­na för vårt samarbete. En av poängerna var förstås Blues Juniors fordringar på Espoo United, som uppgår till 90 000 euro, säger Muukkonen.

– Men sedan avgick Aro. – Om du tycker det är yrt så håller jag med. De två senaste åren har det varit så många turer kring ishockeyn i Esbo att det är svårt att hänga med.

Ingenting är uteslutet

Det enklaste skulle vara att fortsätta samarbetet med Espoo United. Men ingenting är uteslutet – det kan till och med bli aktuellt att grunda ett nytt representa­tionslag i Esbo. Men det kan bli svårt att ordna före nästa säsong.

– Alla alternativ är öppna, säger Muukkonen.

Förra veckan meddelade också Blues Juniors att man tillsatt en ny utveckling­sgrupp som har som mål att lyfta ishockeyn i Esbo. Bland annat figurerar Jere Lehtinen och Emma Terho i bakgrunden. En av målsättnin­garna är att trygga finansieri­ngen med hjälp av lokala företag och privatpers­oner.

– Vi försöker utreda olika lösningar för att stabiliser­a verksamhet­en. Det finns många alternativ.

Ser över verksamhet­en

HIFK meddelade å sin sida att föreningen ser över sin juniorverk­samhet, scoutingen, spelarnas utveckling och ett eventuellt farmlag. Det är ingen nyhet att HIFK inte lyckats förädla juniorer till ligan i den takt man hade önskat.

– Samarbetet med Blues är en del av det som vi pratat om en längre tid, säger Nybondas.

– Vi är speciellt intressera­de av vad som händer med spelarna efter A-juniorerna. Det är ett viktigt skede, inte bara för HIFK, utan för hela den finska ishockeyn. Det är ett jäkligt stort steg mellan A-juniorerna och Ligan. Det är den biten i utveckling­en vi måste satsa på.

Ny sportchef

Det blev också klart att Nybondas lämnar tjänsten som ligalagets sportchef. Han fortsätter med utveckling­sfrågorna inom föreningen. Ingen efterträda­re har ännu utsetts.

– Ju fortare vi får en ny kille som träder in, desto bättre. Jag är ansvarig för det här laget under den här säsongen, men under pågående säsong presentera­r vi en ny sportchef, säger Nybondas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? HIFK har inlett ligasäsong­en under alla förväntnin­gar.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER HIFK har inlett ligasäsong­en under alla förväntnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland