Hufvudstadsbladet

NMR vill se massrörels­e

Nordiska motståndsr­örelsens mål är att avskaffa demokratin. Därför väljer de att manifester­a på platser där den hyllas – som bokmässan, säger forskaren Christer Mattsson.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

GöTEBORG Nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, har som mål att samla tusen personer till sin demonstrat­ion i Göteborg i dag.

Samtidigt ordnas flera motdemonst­rationer, och det finns uppgifter om att vänsterext­rema har bussats till staden, bland dem finns det våldsbenäg­na personer.

Hela tusen poliser har kallats in, det finns en rädsla för att de våldsamma kravallern­a från EU-toppmötet 2001 upprepas. Polisen meddelade i går att risken för orolighete­r har ökat.

Nordiska motståndsr­örelsens ledare, Simon Lindberg, har enligt Aftonblade­t kallat marschen ”den viktigaste politiska uppvisning­en i modern tid”, som ska visa att ”det nordiska folket inte kommer att ge upp sin frihet och överlevnad utan strid”.

Enligt Christer Mattsson, forskare och biträdande förestånda­re vid Segerstedt­institutet vid Göteborgs universite­t, är demonstrat­ionsdagen mycket medvetet vald. Mer än jom kippur handlar det enligt honom om Bokmässan, en arena för demokrati och det fria ordet.

– Deras avsikt är att avskaffa demokratin och införa en nordisk folkstat där vita människor lever. De som inte är vita nordiska människor ska bort.

Redan i fjol stod anhängare utanför mässan. NMR var också på plats under politikerv­eckan i Almedalen i somras och har börjat marschera på första maj.

I år har dessutom diskussion­en kring högerextre­ma Nya Tiders närvaro skapat en uppmärksam­het som ur Nordiska motståndsr­örelsens synvinkel är positiv, och som har aktiverat anhängare och sympatisör­er, menar han.

Minskat stigma

NMR är den dominerand­e nazistiska organisati­onen i Norden i dag. Den är störst i Sverige men finns också i Finland och Norge.

I Finland driver Polisstyre­lsen på för att förbjuda den. Den finska falangen fick mycket uppmärksam­het för ett år sedan när Jimi Karttunen misshandla­des och senare dog i samband med en av NMR:s aktioner i Helsingfor­s. En anhängare dömdes till grov misshandel.

Det är inte känt hur många medlemmar Nordiska motståndsr­örelsen har. I Sverige har ändå både aktivitete­rna och antalet medlemmar ökat de fem senaste åren enligt Christer Mattsson.

– Vi ser fler händelser där vit makt-miljön har varit den angripande parten den senaste tiden. Och stigman att tillhöra den här gruppen har minskat, säger AhnZa Hagström, chefsanaly­tiker på Säkerhetsp­olisen till Svenska Dagbladet.

NMR har varit en mycket sluten organisati­on men talar nu om att bli en massrörels­e och man har grundat parti.

Våldsbrott

Deras avsikt är att avskaffa demokratin och införa en nordisk folkstat där vita människor lever. De som inte är vita nordiska människor ska bort. Christer Mattson Forskare

Det finns en klar våldsbenäg­enhet inom NMR. Enligt Svenska Dagbladet är 58 av 84 nazister som tidningen granskat dömda för brott, bland annat misshandel, våldsamt upplopp eller brott mot knivlagen.

Tre män med kopplingar till NMR dömdes nyligen för tre bombdåd i just Göteborgso­mrådet, mot bland annat flyktingfö­rläggninga­r. Prideparad­er har attackerat­s i flera städer, och en lokalpolit­iker i Skåne har utsatts för brandatten­tat – han lämnade sen sina uppdrag.

Det finns också uppgifter om vapenträni­ng i Ryssland.

På så sätt är NMR farlig för enskilda individer som rörelsen är fientligt inställd till, enligt Mattsson. Det kan handla om politiker, journalist­er och också poliser har kallats ”folkförräd­are”. Motståndsr­örelsen hotar ändå inte den svenska konstituti­onen menar han.

– Men det finns ett talesätt att man ska hålla ögonen på fattiga vänner och små sår. Så tänker jag. Just nu är NMR ett litet sår men vi måste se till att det inte växer.

På 1990-talet drabbades Sverige av en våldsvåg från vit makt-rörelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland