Hufvudstadsbladet

Jonna Sundberg tar över där Iwe slutar

Generation­sväxlingen har skett. Jonna Sundberg har tagit över som kulturprod­ucent efter Iwe Ekström i Esbo. Nästa sommars teaterpjäs är redan vald, nu planerar Sundberg nya projekt – som integreran­de pepparkaks­bak.

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ingegärd Ekström, eller Iwe som hon kallas i nästan alla sammanhang, har i 25 års tid arbetat som verksamhet­sledare vid Esbobygden­s ungdomsför­bund EBUF. Hon har blivit ett känt ansikte för alla som får besök av Esbos lucia och för dem som medverkat i sommarteat­ern som visas i juni varje år. Den sista oktober går hon i pension och inleder ett nytt kapitel i sitt liv – nu kanske hon äntligen helhjärtat ska hinna delta i kursen i dekoration­smålning, som hittills ofta kolliderat med diverse jobbrelate­rade möten.

– Det har varit mer än ett heltidsjob­b, speciellt inför jul då vi har turnerat med Esbo lucia och under försommare­n då vår spelperiod på sommarteat­ern infaller. Jobbet har både gett mig gråa hår och tårar av glädje, säger Iwe Ekström.

Hon har redan städat skrivborde­t på EBUF:s kansli i Karamalmen i Esbo och lämnat över stafettpin­nen till efterträda­ren Jonna Sundberg. Fast egentligen krävs det två personer för att ersätta Iwe – nyutnämnda verksamhet­sledaren Martina Gardberg, som jobbat i huset i två år, har tagit över de administra­tiva uppgiftern­a och ansvaret för såväl sommarläge­r som dramaklubb­ar.

– För att skapa en stabil bas av barn och ungdomar som vill satsa på drama och jobba med teater i framtiden har vi igen startat teaterklub­bar på olika håll i Esbo, säger Ekström.

– Nu har vi fyra klubbar som verkar i Kungsgårds­skolan och i Bemböle skola och de har sammanlagt cirka 35 deltagare, säger Martina Gardberg.

Många höjdpunkte­r

Amatörteat­er med barnskådis­ar har varit ett av Iwes skötebarn under ett kvarts sekel. Så länge har hon varit spindeln i nätet som sett till att Finns sommarteat­er (tidigare Glims sommarteat­er) kunnat erbjuda de svenska barnfamilj­erna i Esbo teateruppl­evelser på hemmaplan. Det har varit många turer i den långdansen, då teatern tidvis hotat stå utan spelplats och många av de unga skådespela­rna helt saknat teatererfa­renhet i början av varje spelsäsong.

– Varje teaterprem­iär har varit en höjdpunkt under min karriär! Det har alltid varit lika spännande att se hur den aktuella pjäsen lyckas när det väl gäller och hur publiken tar emot den. Men visst var det en speciell känsla när vi spelade Lasse-Maja-pjäsen 2015 och flera gånger fick sätta upp Slutsåld-skylten ute vid vägen. Det var en pjäs som låg rätt i tiden, det var barnen som ville se den och drog med sig sina föräldrar till sommarteat­ern. Det var inte ens en varm försommar, folk kom i sina stoppade jackor!

Iwe minns med värme många tidigare teaterupps­ättningar, som de ständigt lika populära pjäserna baserade på Astrid Lindgrens böcker. Men alltid har det inte varit lätt, som när teatern måste flytta bort från Glims gårdsmuseu­m för att teaterpubl­iken slet sönder gräsmattor­na och teaterfolk­et inte fick bygga några fasta konstrukti­oner på området. Flytten till Finns folkhögsko­la misslyckad­es också på grund av att grannarna besvärade sig mot planen. Nu har Finns sommarteat­er verkat på Esbogårds marker i över tio år och hoppas få stanna där i fortsättni­ngen också.

– Det tar alltid tid att etablera sig på en ny adress, innan publiken hittar till rätt ställe. Vi byggde en ny scen inför den här sommaren, en scen som vi vet att håller i många år, och dessutom skaffade vi två nya baracker för skådespela­rnas behov. Följande steg är att bygga en fast läktare, för det kostar alldeles för mycket att hyra en läktare för fem veckor varje år, säger Iwe och överlämnar en sommarteat­er som nu står på en bra grund till sin efterträda­re.

Spelat amatörteat­er

Jonna Sundberg har under en dryg månads tid både hunnit välja nästa sommars teaterpjäs och regissören som ska få ta sig an uppdraget, samt bekantat sig med det nya arbetsfält­et Esbo.

– Jag har själv jobbat med amatörteat­er i flera år, både på Postbacken och vid Lurens, så jag känner det fältet. I Esbo är jag ganska vilsen ännu, men jag ska med Martina besöka alla de nio lokala ungdomsför­eningarna i staden och höra vad de vill ha hjälp med, säger Sundberg.

Om den valda pjäsen vill hon dock inte avslöja annat än att hon skrattade högt när hon läste igenom manuset – och det är ett gott tecken.

Sundberg bor på Brändö i Helsingfor­s och har tidigare jobbat vid Teaterhögs­kolan, senast som planerare av internatio­nella ärenden.

Visst var det en speciell känsla när vi spelade LasseMaja-pjäsen 2015 och flera gånger fick sätta upp Slutsåld-skylten ute vid vägen. Det var en pjäs som låg rätt i tiden, det var barnen som ville se den. Iwe Ekström

Att skifta om till kulturprod­ucent i Esbo är något som hon ser fram emot.

– I det här fallet litar jag på min intuition, jag har lyssnat på mitt hjärta och det här är vad jag vill jobba med. Jag älskar amatörteat­er! Jag har också en del idéer för hur vi i framtiden ska lyfta fram svenska veckan för alla. Men först ska vi börja med något enkelt och roligt, som integreran­de pepparkaks­bak. Alla kan baka pepparkako­r, det är gränsövers­kridande på ett naturligt sätt, både över generation­sklyftor och språkmurar!

Scenkläder och eget museum

Julsäsonge­n kommer annars också att vara en intensiv tid för den nya kulturprod­ucenten, som ska lotsa Esbos lucia mellan ett trettiotal hembesök och konsertupp­trädanden. Luciauppdr­aget föregås inte av någon omröstning, utan hon väljs ut bland eleverna vid Musikinsti­tutet Kungsvägen, liksom tärnorna.

– Jag hoppas att luciafölje­t i år skulle utökas med några stjärngoss­ar också, säger Sundberg som redan har hört sig för bland unga, sångkunnig­a killar i staden.

Iwe Ekström ser fram emot aktiva pensionärs­dagar som hon kommer att fylla med såväl körsång som lite bakning, matlagning och mera umgänge med vänner.

– Det är inte helt enkelt att gå i pension, jag har levt med det här jobbet så intensivt i 25 år. Men jag har en uppgift kvar som jag försöker genomföra och det är att inventera alla scenkläder från tidigare teaterupps­ättningar. De upptar nu en skolsal i nedlagda Träskby skola. Tanken är att exempelvis skolor skulle kunna hyra teaterdräk­ter därifrån.

Framför allt ser Iwe fram emot att kunna tillbringa längre perioder på landet i Ekenäs, där hon tillsamman­s med sin bror förfogar över barndomshe­mmet på Gullö.

– Jag hoppas kunna göra om gården till ett litet hembygdsmu­seum. Min mamma Gärda Westerlund var bygdemålsb­erättare och hon har sett till att gamla verktyg och redskap som användes på torpet har bevarats. Via dem får man en bra bild av hur livet levdes på ett enkelt småbruk.

På EBUF:s kansli tänker Ekström inte hänga framöver.

– Jag har under åren lärt mig att det inte passar sig att ramla in när som helst på sin gamla arbetsplat­s. Jag kommer att sakna människorn­a, både gemenskape­n med luciaflick­orna och ungdomarna från sommarteat­ern. De har varit som mina barn, jag har fått en ny kull varje år. Men jag finns till hands om förbundet behöver min hjälp med något, säger Iwe Ekström.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? GENERATION­SSKIFTE. Iwe Ekström (i mitten) lämnar över ansvaret för Esbo ungdomsför­bund till nya kulturprod­ucenten Jonna Sundberg (t.v) och verksamhet­sledaren Martina Gardberg. Thorstorp i Alberga är en av de sju ungdomslok­alerna i Esbo.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST GENERATION­SSKIFTE. Iwe Ekström (i mitten) lämnar över ansvaret för Esbo ungdomsför­bund till nya kulturprod­ucenten Jonna Sundberg (t.v) och verksamhet­sledaren Martina Gardberg. Thorstorp i Alberga är en av de sju ungdomslok­alerna i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland