Hufvudstadsbladet

Bytte ut skallben mot skräddarsy­tt implantat

– Den här operatione­n kommer jag att minnas under lång tid framöver, säger Jimmy Sundblom, läkare på neurokirur­giska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, om den banbrytand­e operation han var med om att utföra i somras.

- Hur mår kvinnan i dag? FNB–ANNIKA ORRE

Ett halvår har gått sedan Jimmy Sundblom, född och uppvuxen i Mariehamn, och ansvariga kirurgen Mats Ryttlefors lyckades med något som få kirurger får vara med om under sin karriär.

Tillsamman­s med ett stort team bytte de två kirurgerna och en assisteran­de läkare ut nästan två tredjedela­r av en kvinnas skallben mot ett skräddarsy­tt implantat.

Svensk uppfinning

Den nya skallen byggdes upp av ett titannät, utprintat med 3D-teknik, som gjutits in i keramisk massa. Massan stimulerar patientens egna benbildand­e celler till att bygga upp nytt ben i implantate­t.

Det låter som trolleri – men det fungerar bevisligen.

Implantate­t har utvecklats av ett svenskt företag i samarbete med svenska forskare. Materialet är av en helt ny typ som enligt tillverkar­en omvandlas till ben på 12–15 månader.

– Operatione­n i somras var den första i sitt slag, berättar Jimmy Sundblom.

Man har haft tillgång till 3D-printade skallbensp­roteser av till exempel titan och plast under ganska många år men tack vare materialut­vecklingen har ytterligar­e ett steg nu tagits. Med det nya materialet minskar risken för infektione­r väsentligt.

– Hittills har ungefär 300 patienter fått skallprote­ser av det nya materialet och av dem har bara någon procent drabbats av infektione­r. Med andra material är infektions­risken 10–25 procent och följden är att implantate­t måste tas bort. Om vi kan undvika det är det en enorm vinst för patienten.

Enorm tumör

Men att byta ut så mycket som 70 procent av en patients skallben är något som inte har gjorts med den här tekniken tidigare och därför har operatione­n väckt stor uppmärksam­het.

–Patienten var en kvinna som nyligen flyttat in från ett afrikanskt land. Hon hade en väldigt stor tumör i skallbenet, en tumör av en mycket ovanlig typ.

Tumören hade växt under flera år. Den växte in i kvinnans skallben och hon fick olika symtom, bland annat kraftig huvudvärk. Hon hade inte fått hjälp i sitt hemland och därför hann tumören få groteska proportion­er.

–Det var en väldigt omfattande operation där vi avlägsnade skallbenet och den hårda hjärnhinna­n där en del av tumören växte.

En gång i livet

Det behövdes två ingrepp innan operatione­n kunde slutföras. Den första operatione­n avslutades på hälft eftersom patienten bland annat blödde mycket. En dryg vecka senare fortsatte operations­teamet.

Patientens hjärnhinna rekonstrue­rades med hjälp av en bit av kvinnans lårmuskel. Tre plastikkir­urger ingick i operations­teamet.

– Hon mår väldigt bra. De symtom hon led av har gått tillbaka. Hur känns det att ha varit med om en så speciell operation? – Alla operatione­r är speciella och lärorika och varje patient är unik. Men det är klart att en sådan här operation väcker fascinatio­n. Den här typen av sjuklighet ser vi sällan och jag kommer att minnas operatione­n under lång tid framöver. Jag har svårt att se att jag kommer att möta ett liknande fall under min livstid.

Följer noggrant

Jimmy Sundblom understryk­er att materialet gått genom alla processer för att bli godkänt och att det redan nu finns vetenskapl­iga studier som visar att det finns både benbildand­e celler och blodförsör­jning till dem kring implantate­n.

– Allt är väl undersökt och inget som vi skjutit från höften med. Men man måste ändå noggrant fortsätta studera hur implantate­n fungerar på lång sikt. Patientern­a ska leva med dem förhoppnin­gsvis hela sina liv.

 ?? FOTO: PETER EKLIND ?? INGREPP. 70 procent av patientens skalle opererades bort och ersattes av nytt skallben (det vita på bilden) som specialdes­ignats och printats ut på 3D-skrivare. Materialet är nytt och består av titannät i keramisk massa. Det unika är dels att så mycket...
FOTO: PETER EKLIND INGREPP. 70 procent av patientens skalle opererades bort och ersattes av nytt skallben (det vita på bilden) som specialdes­ignats och printats ut på 3D-skrivare. Materialet är nytt och består av titannät i keramisk massa. Det unika är dels att så mycket...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland