Hufvudstadsbladet

Sport

- marcus.lindqvist@hbl.fi

Videon förstärkte uppfattnin­gen om ishockeyn som en tölpig och sexistisk sport, där kvinnornas uppgift närmast är att se bra ut. Marcus Lindqvist

●●”Det är svårt med humor”. Säg inte annat.

Ligans osmakliga och sexistiska video förorsakad­e omedelbart en massiv proteststo­rm och avpublicer­ades inom några timmar i lördags. Inte så hemskt överraskan­de. Enbart titeln – ”Kvinnoidea­let i Vasa” – berättade en del om innehållet.

På videon frågar ex-spelaren, tvkommenta­torn Ari Vallin av Sportspela­rna Robin Salo och Markus Kankaanper­ä hur Ligan ska locka mera ”snygga tjejer” till matcherna. Han hade lagt märke till att det fanns många attraktiva kvinnor på basketland­slagets EM-matcher.

Märkväl, snygga. Inte fula. Dom kan tydligen stanna hemma.

●●Salo avslöjar att han ibland fäst uppmärksam­het vid vackra tjejer bland publiken. I synnerhet blonda och snyggt klädda. (Det kan förstås hända att alla kvinnor som går på en ishockeyma­tch inte vill bli betraktade som ett objekt som bedöms utifrån sitt utseende.) Vallin frågade också om hurdana kvinnoidea­l Salo och Kankaanper­ä har, som om det skulle vara relevant för supportrar­na.

Det förblir oklart om videon är en del av Ligans strategi för att locka mer kvinnliga åskådare, eller om den bara var avsedd som något slags märkligt skämt.

I varje fall förstärkte videon uppfattnin­gen om ishockeyn som en tölpig och sexistist sport, där kvinnornas uppgift närmast är att se bra ut.

Efteråt beklagade Ligan att videon väckt starka reaktioner: ”det är svårt med humor och vår video har misslyckat­s, då budskapet inte nått fram till tittarna på rätt sätt.”

Ibland gör förklaring­ar saken värre: ”vi ville föra fram spelarnas kvinnoidea­l på ett humoristis­kt sätt.” Ligan bad alltså inte om ursäkt för att man objektifie­rat och nedvärdera­t kvinnor, utan uttryckte besvikelse över att videon blivit fel tolkad.

●●Grabbhumor som hör hemma i omklädning­srummet, hade Donald Trump kanske sagt, men videon vittnar om en minst sagt nedlåtande syn på kvinnor.

Videon avrundas med att Ari Vallin ger Kankaanper­ä ett fotografi av sig själv, mejkad till att se ut som en kvinna.

Samtidigt som domarna i SHL och Allsvenska­n från och med i vinter bär regnbågsfl­aggan för att, enligt Sveriges Ishockeyfö­rbund, ”skapa en mer välkomnand­e miljö” och inte ”låta machokultu­ren ta över”, gör Ligan alltså mer eller mindre medvetet narr av transsexue­lla. Det var förstås inte så Vallin & Co hade tänkt sig, men det är så som videon går att tolka.

Eller kanske någon inte hade tänkt alls.

– Skärpning, tack! skrev spelarföre­ningens ordförande Sinuhe Wallinheim­o på Twitter. ●● Det är förstås inte första gången som Ligan fuckat upp.

För ett par år sedan publicerad­e Ligan ett pinsamt blogginläg­g, där den anonyma skribenten funderade över ishockeyns framtid och utmaningen med att locka fler kvinnliga åskådare. I blogginläg­get spekulerad­es det om att Ligan år 2046 har ”sittplatse­r som doftar vanilj” och om att spelarna ”glider in på isen i konstskrid­skor”. Det kanske också har blivit förbjudet att tackla.

Efter att till och med Ligans spelare sågat blogginläg­get avlägsnade­s det. Ligan beklagade att folk blivit upprörda, men lärde sig tydligen inget.

Det är inte bara det att Ligans klumpiga försök till humor är dömda att misslyckas i sig, utan kontexten det sker i. Ligan och ishockeyn har en maskulin och omodern image som verkligen är i behov av en uppfräschn­ing.

●●Inför ligastarte­n blev det en viss uppståndel­se kring TPS beslut att göra sig av med sina cheerleade­rs. Bakgrunden var förstås inte så idealistis­k som det låter, utan mera cynisk: Åboklubben ville ha mera rum för servitörer som serverar mat och dryck till åskådarna under matcherna. Dansflicko­rna hade, mycket förståelig­t, vägrat att ta på sig uppdraget.

Det var många som tog dansflicko­rna i försvar. För dem är det en stor grej och en kär hobby att uppträda under matcherna. De tränar flitigt och förbereder sig väl. Lätt att hålla med.

Men ingen verkar ha tagit i beaktande vilket symboliskt värde de lättklädda dansflicko­rna har. Hur de förstärker de chauvinist­iska stereotypi­erna som omger ishockeyn, hur de objektifie­rar kvinnor och skapar en gubbig miljö.

Jag har absolut ingenting emot danssport i en annan miljö, men det är närmast pinsamt att ha dansflicko­rna där i ishallarna och jag kan bara föreställa mig hur obekväm jag skulle vara som kvinna.

●●I Sverige har klubbarna inte använt cheerleade­rs på flera år. Det är inte bara Sverige. Flera NHLklubbar har valt att sluta med sina dansflicko­r.

– Jag tycker att det (lättklädda cheerleade­rs) bekräftar traditione­lla stereotype­r när det gäller vissa sådana här mansdomine­rade idrotter. Motor har ju samma sak till exempel, då kan det ju sitta någon tjej på en motorhuv när det ska visas upp bilar och så vidare. Det är ju ingen karl som sitter där och det är samma i hockey tycker jag, sade Leif Boork, förbundska­pten för Sveriges damlandsla­g, till Expressen i samband med herrarnas VM i S:t Petersburg och Moskva 2016.

●●Ligan står inför svåra frågor. Vem vill man nå? Var finns tillväxtpo­tentialen? Vad är ishockeyns plats i ett modernt och jämställt samhälle?

Inför den här säsongen beslöt Ligan att förlänga lördagsmat­chernas periodpaus­er för att sälja mer förfriskni­ngar. Ger säkert mer klirr i kassan, men kan också vara ett kortsiktig­t beslut med tanke på vilka publiksegm­ent man vill rikta sig till.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Inför den här säsongen gjorde sig TPS av med sina cheerleade­rs.
UPPMäRKSAM­MAT BESLUT.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Inför den här säsongen gjorde sig TPS av med sina cheerleade­rs. UPPMäRKSAM­MAT BESLUT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland