Hufvudstadsbladet

Hämäläinen njuter av speltiden

Kasper Hämäläinen har åter spelat till sig landslagsl­edningens förtroende och det syns i ansvaret han axlar. Efter två segrar vill Finland göra livet besvärligt för motståndar­na i de sista kvalmatche­rna.

- VILLE BENGS ville.bengs@hbl.fi

Finland möter Kroatien på bortaplan och Turkiet hemma i de två sista VM-kvalmatche­rna. Formkurvan för landslaget pekar uppåt efter segrar över Island och Kosovo, men de kvarståend­e motståndar­na är tydliga förhandsfa­voriter och kämpar fortfarand­e för en plats till mästerskap­et i Ryssland nästa år.

En av nyckelspel­arna bakom Finlands upprycknin­g är 31-åriga Kasper Hämäläinen som spelade fulla minuter i de segerrika Island- och Kosovomatc­herna. Under Hans Backes tid som landslagsl­ots fick den Åbobördige mittfältar­en inte fullständi­g tillit av lagledning­en, men efter att Markku Kanerva tagit över tränarpost­en har Hämäläinen spelat sig tillbaka till öppningsel­van.

– Jag har fått bra med speltid i både landslaget och klubblaget, vilket är viktigt. Det är lite det jag saknat under de senaste åren – att få kontinuerl­igt med speltid.

Hämäläinen spelade nittio minuter i klubblaget­s Legia Warszawas förlust mot Lech Poznan i söndags och säger sig vara i god form inför landskampe­rna. Han förväntar sig tufft motstånd av både Kroatien och Turkiet som kämpar om en VM-plats.

– Även om vi inte egentligen har något att spela för så vill vi ju fortsätta det vi har börjat nu – att segra och spela bra. Vi kommer göra allt vi kan för att göra matcherna svåra för Kroatien och Turkiet.

Kroatiska stjärnor skrämmer inte

Hämäläinen berättar att landslaget under den förberedan­de veckan i stor utsträckni­ng koncentrer­at sig på den första av de kvarståend­e matcherna. Kroaterna är spelskickl­iga och vill dominera sina matcher, förklarar han.

– De lyfter sina backar ganska högt och spelar rätt så offensivt. Det kommer att vara jobbigt för oss, men samtidigt kommer det att finnas lägen för att spela oss ur deras första press och då finns det mycket yta att utnyttja.

Mot Kroatien kommer Kasper Hämäläinen förmodlige­n att få möta spelare som Luka Modric och Ivan Rakitic – spelare av världsklas­s. Som omänskligt bra ser han dem dock inte.

– Det kommer nog att vara en upplevelse, Modric och Rakitic är stora spelare. Men de är ändå endast fotbollssp­elare, inga robotar eller dylikt. De gör också misstag och ibland kan de slappa lite med defensiven och så.

Vill på äventyr

Hämäläinen är själv något bekant med kroatisk fotboll då han nyligen fått en kroatisk tränare i klubblaget. Romeo Jozak tog över tränarpost­en för Legia i mitten av september efter att laget blivit utslaget ur Europa League och inte inlett säsongen tillräckli­gt väl. Även sportchefe­n och klubbens ägare byttes ut.

– Det har varit ett magplask hittills, kommentera­r Hämäläinen klubbens säsong. Men så var det förra året också, även om vi spelade Champions League. Vi låg sist i ligan efter tio matcher tror jag, sägerhan om fjolårets säsong som slutade i mästerskap för Legia.

– Nu har vi sex poäng till förstaplat­sen, men vi måste nog göra någ-

ra ändringar. Det ser ut som att den nya tränaren vill hämta in något nytt och det passar oss.

Kasper Hämäläinen har spelat i Polen ända sedan 2013, först för Lech Poznan och nu för andra säsongen i Legia. Kontraktet sträcker sig över ytterligar­e två säsonger, till sommaren 2019. Han ser framåt med tillförsik­t.

– Nu när man är lite äldre, jag kommer att vara 32 då kontraktet går ut, så skulle jag så klart ännu vilja se något annat. Det beror också på hur det ser ut då – har man haft någon skada, har man fått speltid och så vidare. Nyfiken över mina möjlighete­r är jag nog. Har du några konkreta exempel på var karriären kunde fortsätta? – Till exempel ett nytt äventyr till amerikansk­a MLS eller dylikt skulle vara fint. Den ligan håller på att utvecklas hela tiden och blir allt bättre. Något lite mer exotiskt kunde också vara kul att se.

I MLS spelar för tillfället några bekanta ansikten från landslaget. Alexander Ring represente­rar New York City FC, Jukka Raitala Columbus Crew SC och Rasmus Schüller Minnesota United FC, varifrån han är utlånad till HJK. Hämäläinen har talat med lagkamrate­rna om erfarenhet­er från den amerikansk­a ligan.

– Verklighet­en tycks motsvara den bild jag fått. Sporten är stor i Nordamerik­a och det handlar om idrott och showbusine­ss, så det är endast positivt jag hört om MLS.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? POSITIVT INSTäLLD. Kasper Hämäläinen tror på Finlands chanser mot Kroatien och Turkiet trots att landslaget anses som utmanare i matcherna.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA POSITIVT INSTäLLD. Kasper Hämäläinen tror på Finlands chanser mot Kroatien och Turkiet trots att landslaget anses som utmanare i matcherna.
 ?? FOTO: EPA/VESA-MATTI VAARA ??
FOTO: EPA/VESA-MATTI VAARA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland