Hufvudstadsbladet

Lejonen köpte sig en ny Volvo

I praktiken skulle det räcka om förbundska­ptenen var tillgängli­g i samband med landslagst­urneringar­na och VM.

- MARCUS LINDQVIST

●●Det finns säkra val och så finns det blå mjölk. Jukka Jalonen väcker inga häftiga reaktioner ute i stugorna, men i den här situatione­n är han ett väldigt logiskt val som ishockeyla­ndslagets nya förbundska­pten.

Lauri Marjamäki var en pastellfär­gad Tesla. Framtiden. Järnkansle­rn Kalervo Kummola hade utsett honom till tronföljar­e för länge sedan. Han skulle gå i spetsen för lejonens renässans. Moderniser­a spelet. Följa trenderna. Visa vägen. Diskutera med spelarna.

Marjamäkis första säsong blev en missräknin­g. Steget från klubblagst­ränare till landslagsb­oss var stort. Han lyckades aldrig med att få lejonen att spela som han ville. Det kom inte som en överraskni­ng att han inte fortsätter efter den här säsongen.

●●Vad som helst kan hända i vinter: lejonen hör till favoritern­a i OS, då NHL-spelarna inte deltar. Vem vet om bitarna faller på plats i VM?

Ishockeyfö­rbundet tar inga risker. Blir en grå Volvo nästa säsong. Tryggt. Säkert. Jukka Jalonen.

Jalonen som bröt Finlands guldtorka 2011 och som var chefsarkit­ekt bakom guldfesten i JVM 2016. Tråkigt? Lite grann. Inget att bli upphetsad över om vi säger så.

Men Jalonens meriter talar för sig: fem säsonger som chefsträna­re för landslaget, ett VM-guld, ett OS-brons samt ett VM-brons som assisteran­de landslagst­ränare. Han lotsade HPK till ligaguld 2006 och utsågs till årets ligatränar­e. Han lanserade vårt spel, meidän peli, lejonens nya spelstil som gick ut på att våga hålla i puckarna och kontroller­a det offensiva spelet.

●●JVM-festen i Helsingfor­s var Patrik Laines, Jesse Puljujärvi­s och Sebastian Ahos stora genombrott. PuLa-Aho-kedjan i all ära, men Jukka Jalonens insats går inte att förringa. Han fick de unga förmågorna att trivas, våga spela och förverklig­a sig själva. Av allt att döma hade Jalonen lyckats förnya sin spelfiloso­fi: För första gången någonsin vann ett finländskt landslag någonting stort genom att dominera anfallsspe­let.

Något överraskan­de att Jalonen var intressera­d av landslaget igen, men det föreståend­e generation­sskiftet spelade säkert en stor roll. Jalonen var aldrig riktigt inne på samma våglängd som den äldre generation­en av NHL-proffs, Selänne & Co. Men han känner Aho, Laine, Puljujärvi, Aleksi Saarela, Olli Juolevi, Rasmus Ristolaine­n, och deras generation hur bra som helst. Eeli Tolvanen har stortrivts under Jalonens ledning i Jokerit.

●●Största delen av VM-trupperna kommer dock att bestå av KHLspelare. Jalonen känner mycket bra till KHL efter två år som Jokerits chefsträna­re.

Den internatio­nella ishockeyn går dock hela tiden framåt. Spelet blir snabbare och snabbare. Det återstår att se om positionen som Jokerits chefsträna­re har varit rätt ställe att inandas nya internatio­nella trender, för spelet i KHL är sällan vare sig aktivt eller offensivt. Jalonen har ändå försökt införa ett mera aktivt och aggressivt spel den här säsongen.

Jalonen leder landslaget i två säsonger, 2018–2019 och 2020–2021. Tidsspanne­t omfattar två VM, men inte en eventuell World Cup. Det fanns fler kandidater. Jussi Tapola. Karri Kivi. Petri Matikainen. Men Jalonen är det tryggaste alternativ­et. Det kan inte gå helt fel.

Cup hösten 2020. VM 2019 ordnas i – Slovakien. I Košice och Bratislava, där Jalonen och lejonen firade VM-guld 2011.

●●Det är lite förvånande att Ishockeyfö­rbundet väljer en ny chefsträna­re på heltid. I praktiken skulle det räcka om förbundska­ptenen var tillgängli­g i samband med landslagst­urneringar­na och VM. (Under sin sista säsong som landslagst­ränare coachade Jalonen SKA S:t Petersburg vid sidan om.) Marjamäki lät väldigt frusterad över att gå omkring och rulla tummarna förra vintern.

Landslaget­s GM Jere Lehtinen sköter om scoutingen och tar i praktiken ut landslaget. Det skulle egentligen vara en bra sak att landslagst­ränaren hade ett klubblag, för att kunna följa trenderna och hålla sig ajour. Skulle inte förvåna om Jalonen hittade ett sidoknäck nästa vinter. Brukar förekomma vakanta tjänster i KHL.

 ??  ?? Jukka Jalonen var det riskfriast­e alternativ­et för landslaget.
Jukka Jalonen var det riskfriast­e alternativ­et för landslaget.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRYGGT VAL.
TRYGGT VAL.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland