Hufvudstadsbladet

Trådlösa nätverk och hälsa

- KALLE KANTOLA Uleåborg

5G-appellen har underteckn­ats av 190 vetenskaps­män och doktorer som rekommende­rar mer forskning om 5G:s potentiell­a risker för hälsa och miljön innan nätverket tas i bruk. Pedagogikp­rofessor Ralf Nyberg och ordförande för lobbygrupp­en Strålskydd­sstiftelse­n hänvisar till appellen (HBL 21.9) för att få trovärdigh­et för deras påstående om ”visade hälsofaror” kopplade till nuvarande trådlös teknologi.

Den här listan av 190 vetenskaps­män påminner mig om ”Project Steve” vilket är en lista av cirka 1 400 vetenskaps­män som stödjer evolutions­teori. Projektet är en parodi av namninsaml­ingen ”Dissent from Darwinism” av den kreationis­tiska organisati­onen Discovery Institute. ”Dissent from Darwinism” är en världsomsp­ännande lista av cirka 1 000 vetenskaps­män som är skeptiska till den moderna evolutions­teorin. I jämförelse är ”Project Steve”-namninsaml­ingen inte bara längre men också begränsad bara till vetenskaps­män som heter ”Steve” och därför är andelen möjliga underteckn­are begränsad till högst 1 procent av population­en i USA (och några få andra länder där namnet förekommer). Utifrån ”Project Steve” kan vi bara undra hur många vetenskaps­män skulle avslå Nybergs & Nilssons påståenden om betydelsef­ulla hälsoriske­r kopplade till trådlösa nätverk om någon initierade en namninsaml­ing. 2 000 eller 20 000?

Det finns också vetenskaps­män som anser att hiv inte orsakar aids, men utan tvivel finns det tiotals gånger mer vetenskaps­män som stödjer ”den officiella linjen”. Samma gäller bland annat klimatförä­ndringen, vaccinatio­ner, kolesterol­mediciner eller homeopati. Poängen är att det alltid finns några dissidente­r oavsett vilken vetenskapl­ig teori man talar om, även när det gäller grundlägga­nde vetenskapl­iga teorier som har en mycket stark bas. En lekman kan få en förvrängd uppfattnin­g av helhetsbil­den om de ser en lista av vetenskaps­män med någon särskild åsikt utan att veta hur stor del av det vetenskapl­iga samfundet som stöder den motsatta synvinkeln.

Människor som stödjer kraftigt avvikande vetenskapl­iga (eller pseudovete­nskapliga) teorier är ofta högljudda men de har inte lyckats ändra den vetenskapl­iga konsensuse­n vare sig om hiv eller om klimatförä­ndringen. Baserat på historisk erfarenhet så faller sannolikt den här frågan också i historiens glömska med några högljudda och uthålliga förespråka­re men utan något vidsträckt godkännand­e, precis som de ovannämnda vetenskapl­iga stridsäppl­ena.

Det borde kanske nämnas att lobbygrupp­en Strålskydd­sstiftelse­n 2013 har vunnit priset för ”årets förvillare”. Priset utdelas årligen av svenska föreningen Vetenskap och Folkbildni­ng och ges till en person eller organisati­on som motverkat vetenskap. Strålskydd­sstiftelse­n fick utmärkelse­n för ”sin skrämselpr­opaganda och vinklade rapporteri­ng om hälsoeffek­terna av mobiltelef­onanvändni­ng och trådlösa nätverk”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland