Hufvudstadsbladet

Snart tio år sedan Jokela

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I höst är det tio år sedan skolskjutn­ingen i Jokela, då nio personer inklusive gärningsma­nnen dödades.

Den finlandssv­enska journalist­en Elin von Wright har gjort en radiodokum­entär om händelsen för Sveriges radios P3. Även om det är ett decennium sedan det skedde pratar de medverkand­e om det som om det var i går. Har man upplevt något liknande glömmer man det knappast heller, utan det blir ett trauma som präglar ens liv.

Liksom i radiodokum­entären Äggmannen som nyligen sändes i Yle Vega har von Wright även här gjort ett gediget jobb. Men till skillnad från att plundra fågelbon är det här dramatiskt sprängstof­f på en helt annan nivå, och dokumentär­en håller lyssnaren i ett gastkraman­de grepp från början till slut. Via lärare och elever som befann sig på plats i gymnasiet i Jokela den 7 november 2007 går dokumentär­en tillbaka och rekonstrue­rar det fruktansvä­rda händelsefö­rloppet då artonårige Pekka-Eric Auvinen anländer till skolan och börjar skjuta mot elever och personal för att till slut vända vapnet mot sig själv.

Dokumentär­en ger oss en inblick i mardrömmen som de som var på plats genomlevde. Den ger också en bild av gärningsma­nnen och den psykologi som drev honom till att bli en massmördar­e. Förklaring­arna har vi i och för sig hört förr, att det fanns ett utanförska­p i bakgrunden, eventuellt också mobbning, men i vilken form och omfattning blir oklart. Pekka var en ideologisk­t sökande ung man som i sin ensamhet odlade ett människofö­rakt som han till slut omsatte i handling. En annan aspekt som har betydelse är tillgängli­gheten till vapen i Finland.

Gärningsma­nnens sociala liv var förlagt till nätet, bland annat till ett chattforum döpt efter skolskjuta­rna i Columbine. Där höll också en av dokumentär­ens huvudperso­ner Vaula från Helsingfor­s till – av intresse, inte för att hon planerade något liknande, intygar hon på en befogad fråga från von Wright. Vaula chattade med Pekka och blev även romantiskt intressera­d av honom. Hon lärde känna honom så bra att när nyheten om skolskjutn­ingen kom förstod hon att det var han. Även Pekkas lillebror Jani, som var tretton då det hände, medverkar i dokumentär­en.

von Wright avslutar med en påminnelse om att detta kan hända igen, för det var faktiskt det det gjorde bara ett år senare.

Den högst välgjorda dokumentär­en kan höras som podcast på Sveriges radio, både med och utan musik. P3 Dokumentär sverigesra­dio.se

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Chockade ungdomar tas om hand i Jokela efter skolskjutn­ingen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Chockade ungdomar tas om hand i Jokela efter skolskjutn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland