Hufvudstadsbladet

Plommon och blåbär på ostbrickan

Trender Gräddost och edamerost i all ära, numera vill finländarn­a ha lite fylligare smaker i sina ostar. Konsumtion­en av blåmögelos­tar och hårda lagrade ostar ökar stadigt. På höstens ostbricka finns fem ostar som kombineras med lämpliga smakpar.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425 petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är dags att duka fram höstens ostbricka. Det perfekta smakparet till salt och länge lagrad blåmögelos­t är färsk lakrits. Mjuka och gräddiga ostar däremot kommer till sin rätt när de kombineras med blåbär, både som gelé och vin.

Finländare●är●ett●ostätande●folk.●Oftast●hyvlar●vi●en●skiva●av●någon●mild● gräddost●eller●edamerost●och●lägger● den●som●pålägg●på●smörgåsen.●Men● det●sker●förändring­ar●i●våra●konsumtion­svanor.●Rådande●mattrender●påverkar●också●starkt.●

–● Vegotrende­n● syns● tydligt● nu,● många●använder●ost●i●matlagning­en,● man●ersätter●kött●med●ost●och●får●på● det●sättet●i●sig●nödvändiga●proteiner.● Samtidigt●väljer●finländarn­a●varannan●gång●en●inhemsk●ost,●för●importen●av●utländska●ostar●har●stannat● vid●cirka●femtio●procent●av●konsumtion­en,●säger●marknadsfö­ringschef● Sanna Kuosa●på●Valio.

Trenden●tyder●på●att●finländarn­a● nu●väljer●lite●mognare●ostar●med●starkare●smak●på●bekostnad●av●de●traditione­lla●milda●ostarna.●Konsumtion­en●av●edamerost●går●ned●medan●exempelvis●gouda●och●blåmögelos­t●ökar● i●popularite­t,●visar●färsk●statistik.

–●Det●är●härligt●att●se●att●finländarn­a●nu●har●fått●upp●ögonen●de●fylligare●ostarna●och●att●starkare●smaker● intressera­r●allt●flera●konsumente­r.● Samtidigt●ser●vi●att●kunderna●gärna● väljer●lätta●alternativ,●färdigskiv­ade● ostar●säljer●allt●bättre,●säger●Kousa.

Dofta och känn

Hösten●är●av●årets●tre●högsäsonge­r● för●ost,●vid●sidan●av●jul●och●påsk.●Nu● är●rätta●tiden●för●att●bjuda●gäster●eller●familj●på●ostbricka.●En●komplett● sådan●innehåller●förutom●ost●och● vin●också●ostarnas●smakpar,●som● rätt●vald●förstärker●smakupplev­elsen●av●osten.

Ostmästare●Anja Pölönen,●som● jobbat●inom●mejeribran­schen●i●40● år,●de●senaste●tio●vid●Valio,●har●till-

sammans med sommelier Samuil Angelov, en av grundarna till restaurang Muru i Helsingfor­s, sammanstäl­lt en ostbricka med tillhörand­e viner och smakpar. Där finns överraskni­ngar både bland tilltugget och i glasen, som blåbärsvin, pale ale och lakrits.

– Det viktigaste när man smakar på ostar är att ta god tid på sig. Det lönar sig inte att ha bråttom, ostarna ska tuggas ordentligt. Man ska dofta, känna och smaka. Ta först bara en bit ost i munnen, kombinera sedan med lämplig frukt som höjer dess smak, rekommende­rar Pölönen.

Hon har själv en passionera­d relation till ost och föredrar mogna ostar, som har lagrats länge.

– Ostar påminner mig om sommar, om nybärgat hö och alla smaker som kommer med den. I Finland har vi tillgång till världens renaste mjölk och det är den allra bästa råvaran för goda ostar, tycker ostmästare­n själv.

Jubileumso­st från 1980-talet

Till sin modellostb­ricka har Pölönen valt fem ostar, vilket är det maximala för att man ska orka smaka ordentligt på alla. De är plockade ur Valios sortiment, men alposten, cheddarn, den svarta emmentaler­n och blåmögelos­ten går bra att ersätta med motsvarand­e ostar tillverkad­e av andra mejerier.

– På brickan finns en nyhet, Karelia, som vi tagit med i sortimente­t för att fira Finlands 100-årsjubileu­m. Den är tillverkad enligt ett nygammalt recept som senast var i produktion på 1980-talet. Karelia är en mjuk, gräddig och aromrik ost som smakar lite kola. Den passar såväl på smörgåsen som i sallader.

Den här osten gör sig bäst tillsamman­s med blåbär, nu serverad i dubbel dos – både som blåbärsgel­é och blåbärsvin. Sommeliere­n föreslår att man kan byta ut vinet mot blåbärssaf­t om man vill bjuda barn på ostprovnin­g och ändå nå samma resultat vad gäller smaken.

– Annars är ostar vinets bästa kompisar, för de mjukar upp vinets smak. På samma sätt är avokado och ägg vinets sämsta vänner, de framhäver det metalliska och bittra i vinet, förklarar Angelov.

Till den länge lagrade alposten, i det här fallet Kreivi, har Angelov valt champagne och osten serveras med mörka vindruvor som marinerats i rom.

– Champagne och ost passar perfekt ihop, det är perfekt kombo till en finare efterrätt, säger han.

öl och glöggplomm­on

Den tredje osten är en festligare cheddar som har lagrats i sex månader och uppnått en lagom smulig konsistens med lätt fruktig smak. Till den rekommende­ras torkade plommon som blötlagts i glögg över natten och i glaset häller Angelov den här gången öl, närmare bestämt Finnjävels Pale Ale.

– Att dricka öl eller cider till osten är en holländsk tradition, där kombinerar man gärna öl och goudaost.

Den svartstämp­lade emmentaler­osten får ett havrekex med karamellis­erade pumpatärni­ngar och valnötter som smakpar och till det serveras måltidens första vitvin, en Chardonnay från det franska vindistrik­tet Jura vid gränsen till Schweiz.

– Jag tycker att vitvin passar bättre till ostar än rödvin, det är fräschare och piggare. Om kvällen är sen kan rödvin ha en sövande effekt, säger Samuil Angelov.

Ostbrickan avslutas med en blåmögelos­t som lagrats i hela tolv månader. Den serveras mycket oväntat med några bitar färsk lakrits och ett litet glas portvin.

– Kombinatio­nen auraost och lakrits är nog en väldigt finsk smak. Den söta lakritsen tar fram ostens beska syrlighet, sött och salt kompletter­ar varandra på ett lyckat sätt. Ju färskare och mjukare lakritsen är desto bättre passar den med Aura Gold, säger Anja Pölönen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SMAKER SOM KOMPLETTER­AR. Sommelier Samuil Angelov och ostmästare Anja Pölönen har sammanstäl­lt en ostbricka med fem ostar, lämpliga smakpar till varje och lika många drycker som passar till helheten.
FOTO: CATA PORTIN SMAKER SOM KOMPLETTER­AR. Sommelier Samuil Angelov och ostmästare Anja Pölönen har sammanstäl­lt en ostbricka med fem ostar, lämpliga smakpar till varje och lika många drycker som passar till helheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland