Hufvudstadsbladet

Soini i Paris: EU behöver inte finansmini­ster

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) anser att Finland inte kan godkänna tanken om en gemensam finansmini­ster för EU eller en budget för euroområde­t.

- FNB

Efter sitt möte med Frankrikes utrikesmin­ister säger Timo Soini att han även förhåller sig negativt till grundandet av Europas valutafond.

Soini diskuterad­e EU-reformer med sin franska kollega Jean-Yves Le Drian i Paris i går. Frankrikes president Emmanuel Macron har under den senaste tiden talat varmt för en tätare ekonomisk union.

Efter Macrons tal om EU-visioner har man även i Finland hoppats på mer informatio­n om vad förslagen om gemensamma militärsty­rkor och försvarsbu­dget betyder i praktiken. Efter mötet sade Soini att förslagen är värda att undersökas men att de måste bli mer konkreta.

– Den här sortens högt flygande idéer är nödvändiga i den bemärkelse­n att de väcker diskussion. Det betyder inte man är enig om allt, men inte heller att inget någonsin kommer att ändras.

Macrons omfattande EU-visioner är långt från Soinis tankevärld. Soini själv anser att ”svaret på Europas kris inte är mera EU”.

I strid med regeringsp­rogrammet

I Unescos högkvarter i Paris säger Soini att håller fast vid sin åsikt.

– Svaret på de här frågorna är inte mer Europa. Men i andra frågor kan det vara det. Exempelvis europeiskt försvarssa­marbete är bra.

Regeringen ska under hösten ta ställning till tre ekonomiska reformförs­lag: en gemensam finansmini­ster för EU, en budget för euroområde­t och att den permanenta krisfonden omvandlas till Europas valutafond.

Soini säger att det finns risk för att reformerna skulle öka det gemensamma ansvaret mellan länderna och att det är något som regeringen inte kan godkänna.

–Det strider mot regeringsp­rogrammet, och måste inte motiveras noggrannar­e. Europas problem är inte att det saknas någon minister eller att det behövs nya strukturer. Vi behöver innovation­er, utbildning, investerin­gar och tillväxt.

Mjuknar om insättning­sskydd?

Nordeas flytt till Finland verkar ha kastat EU:s gemensamma insättning­sskydd i ett nytt ljus i Finland.

Finland har tidigare krävt att insättning­sskyddet först tas i bruk då bankernas läge i Europa utjämnats. Soini säger att han inte vill avslöja regeringen­s ståndpunkt, men att förhandlin­gar pågår mellan partierna.

– En flytt som Nordeas är nog en rätt stor händelse, vem ska ansvara för insättning­sskyddet och annat, svarade Soini.

 ?? EMMI KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? NEJ. Utrikesmin­ister Timo Soini vill varken ha gemensam finansmini­ster eller budget för EU.
EMMI KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA/ NEJ. Utrikesmin­ister Timo Soini vill varken ha gemensam finansmini­ster eller budget för EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland