Hufvudstadsbladet

Skyttens flickvän visste ingenting

Flickvänne­n till skytten i las vegas visste inget om hans planer, säger hon i ett uttalande. Hon beskriver honom som en omtänksam och tystlåten man. polisen säger att massmördar­en planerat dådet länge och noggrant.

- Hbl-tt-afP-aP

”Han sade aldrig någonting till mig eller gjorde någonting som jag skulle kunna tolka som en varning om att något hemskt som detta skulle inträffa”, säger flickvänne­n i ett uttalande som lästes upp av hennes advokat.

”För mig var Stephen Paddock en snäll och omtänksam, tystlåten man. Jag älskade honom och hoppades på en stillsam framtid tillsamman­s med honom”, säger hon.

Paret bodde ihop i ett bostadsomr­åde för äldre i Mesquite i Nevada, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

Hemligt liv

Enligt polischefe­n Joseph Lombardo planerade Paddock dådet noggrant och samlade på sig ett stort antal vapen under många års tid. Han beskriver det som att Paddock levde ett hemligt liv.

Enligt Lombardo hyrde Paddock ett rum via Airbnb i en byggnad som heter The Odgen och som finns i centrum av Las Vegas.

Lombardo säger att myndighete­rna med hjälp av övervaknin­gsinspelni­ngar försöker ta reda på vad Paddock gjorde i byggnaden.

Polisen har tidigare sagt att Paddock hade installera­t kameror i hotellet Mandalay Bay, därifrån han sköt mot konsertpub­liken. Lombardo säger att ingen av kamerorna som Paddock installera­t spelade in.

Sheriffen berättade också att lappen man hittade i Paddocks hotellrum inte var ett självmords­brev.

FBI säger under en presskonfe­rens att de har hållit förhör med flickvänne­n och att ingen har gripits misstänkt för medhjälp till dådet. De säger samtidigt att det inte finns någonting som pekar på att dådet skulle vara terrorrela­terat.

Faktum är att det inte finns så mycket som verkar peka i någon riktning alls. Paddock hade nästan inga nära vänner och var inte aktiv på sociala medier. Paddocks dator, mobil och annan elektronis­k utrustning har inte visat något uppenbart ideologisk­t motiv, koppling till extremism eller aktivistgr­upp eller tecken på psykisk sjukdom.

Lombardo säger att det är svårt att tro att Paddock helt på egen hand samlat ihop den arsenal av vapen, ammunition och explosiva ämnen som polisen har hittat under utredninge­n.

– Man måste anta att han har haft hjälp vid något tillfälle, säger Lombardo, enligt Reuters.

Skickade i väg henne

Den 62-åriga flickvänne­n befann sig i Filippiner­na när han öppnade eld från fönstret på sitt hotellrum på Mandalay Bay i Las Vegas och dödade

58 människor och skadade över 500.

Hon säger att han för två veckor sedan sade att han hittat billiga flygbiljet­ter till Filippiner­na som han köpt till henne så att hon kunde hälsa på sin familj.

”Som alla filippiner utomlands var jag glad över att åka hem och träffa familj och vänner”, säger hon enligt uttalandet.

Enligt filippinsk polis förde Paddock över 100 000 amerikansk­a dollar till kvinnans konto i Filippiner­na. Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkr­ing till kvinnan.

”Medan jag var där skickade han pengar till mig, som han sade var till för att jag skulle kunna köpa ett hus till mig och min familj”.

”mitt hjärta blöder”

Hon säger att det gjorde henne bekymrad och hon trodde att han skulle göra slut med henne.

”Jag kunde aldrig tänka mig att han planerade ett våldsdåd mot någon.”

I uttalandet säger hon att hon är förkrossad över söndagens attack och att hon ber för offren.

”Jag är mamma och mormor och mitt hjärta blöder för alla som har förlorat sina kära”, säger hon.

Hon återvände till USA och Las Vegas sent på tisdagen. I uttalandet säger flickvänne­n att hon frivilligt flög tillbaka till Las Vegas och samarbetar fullt ut med FBI.

Polisen meddelar under presskonfe­rensen att 317 av de personer som skadades i dådet har kunnat lämna sjukhusen. Läget är fortfarand­e kritiskt för omkring 50 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland