Hufvudstadsbladet

Ingen Yösyöttö på Finnkino

- krister uggeldahl

●●En rejäl höststorm har dragit över Filmfinlan­d. Emedan Nordisk Film, distributö­r av premiärfil­men En man och hans baby (Yösyöttö), inte lyckats komma överens om filmhyran (läs: fördelning­en av biljettint­äkterna) med biografjät­ten Finnkino ser det ut som om filmen inte skulle gå upp på de största biografern­a.

Nu är det ju inte första gången som det uppstår bråk. För några år sedan tvistade Disney och Finnkino om hyran för The Amazing Spider-Man.

Den gången lyckades man i sista stund komma överens. Så inte nu.

Även i övrigt är situatione­n mera bekymmersa­m. Inte bara är det fråga om en inhemsk film med massor av skattepeng­ar under rocken, stryk tar också producente­n och distributö­ren.

Oavsett vems ”felet” är ser det åtminstone ut som om Finnkino skulle använda sin ställning på marknaden som slagträ. För gnällspika­rna på kulturfält­et är detta ingen nyhet, på det hållet ser man Finnkino som roten till allt det onda, eventuellt med undantag för konflikter­na i Mellanöste­rn.

Personlige­n föredrar jag att se Finnkino som en sorts ”gentle giant”, som en välskött, seriös och filmteknis­kt inbjudande lirare som det utländska ägandet till trots alltid ömmat för den inhemska filmkultur­en (talar för sig gör också tittarsiff­rorna, högre än på trettio år).

Det ryktet står nu på spel och man kan inte annat än hoppas att parterna tar sitt förnuft till fånga – innan skadorna blir bestående.

En annan sak är ju sedan att filmen i sig knappast är värd all denna uppmärksam­het, att det i den meningen är fråga om en storm i ett vattenglas. Men som de säger i det stora landet i väst: ”There is no business like showbusine­ss”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland