Hufvudstadsbladet

Pristagare agerar inför presidentv­al

Nobelprisa­de nätverket mot kärnvapen vill få Finland med i FN-konvention­en

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Nobels fredspris går till den internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican. Nobelkommi­ttén hoppas att priset kan skynda på staters beslut att skriva under FN:s konvention för att avveckla kärnvapen.

Finland har vägrat att skriva under konvention­en. Det vill Ican Finland ändra på. Nätverket planerar nu in en stöt mot presidentk­andidatern­a och hoppas att kärnvapenf­rågan blir ett tema i presidentv­alet. Hittills har Pekka Haavisto (Gröna), Tuula Haatainen (SDP) och Merja Kyllönen (VF) sagt att de vill att Finland skriver på avtalet.

Enligt Ican Finlands koordinato­r Kati Juva är det inte troligt att den nuvarande regeringen ändrar ståndpunkt i kärnvapena­vtalsfråga­n. Därför jobbar nätverket med att få till stånd en ändring i följande regering.

– Fantastisk­t! Och vet du? Det är faktiskt andra gången någon ringer mig och berättar om att en organisati­on som jag är med i får Nobelprise­t, säger Kati Juva, koordinato­r i finska Ican.

Förra gången läkaren Kati Juvafick glädjas över Nobels fredspris var året 1985. Då var det Internatio­nella läkarrörel­sen mot kärnvapen som premierade­s. Juva var med i rörelsen.

– Då var det Nils Torvalds som ringde upp mig, säger Juva.

1985 var Torvalds journalist. Nu är han presidentk­andidat för SFP och mål för Ican-nätverkets följande kampanj: att få presidentk­andidatern­a att säga ja till att Finland ska skriva under FN-konvention­en mot kärnvapen.

– Tuula Haatainen (SDP), Pekka Haavisto (Gröna) och Merja Kyllönen (VF) stöder avtalet. Torvalds har vi inte svar av ännu, säger Juva.

När HBL senare ringer upp Torvalds säger han att han är redo att ge organisati­onen sitt stöd i dess arbete för en kärnvapenf­ri värld. Det betyder ändå inte att han arbetar för att Finland ska skriva på FN-konvention­en.

– Problemet är mer invecklats än så. Nästan inga västeurope­iska län- der har skrivit på avtalet. De har stått helt utanför förhandlin­garna, säger Torvalds.

Torvalds ser inte heller att han som president skulle ha möjlighet att ”vända upp och ner” på den internatio­nella situatione­n och se till att Finland skriver på FN-konvention­en.

Hoppas på nästa regering

FN-konvention­en om kärnvapenf­örbud har trots motståndet bland kärnvapenl­änderna och exempelvis Finland varit Icans stora framgång. De nationella nätverken inom rörelsen har lobbat för att så många länder ska anta avtalet. 122 länder har gjort det. 53 länder har hittills ratificera­t avtalet. Ican Finland har ändå inte lyckats få den finländska regeringen på sin sida.

– Vi tror inte att den nuvarande regeringen skriver under. Men vi jobbar långsiktig­t för att följande regering ska göra det, säger Juva som är fullmäktig­eledamot för De gröna I Helsingfor­s.

Juvas perspektiv på antikärnva­penarbetet är långt.

– På 1980-talet kunde jag inte föreställa mig att vi fortfarand­e skulle göra samma arbete 2017, säger Juva som trots allt anser att utveckling­en gått framåt.

Kalla kriget ledde exempelvis till att världens kärnvapena­rsenal minskade avsevärt när spänningar­na i världen minskade för några år.

Nu är kärnvapenh­otet tillbaka på den världspoli­tiska scenen igen.

– Det beror delvis på Rysslands stormaktsa­mbitioner och deras behov av att visa musklerna. I USA har vi Donald Trump vars attityd till kärnvapen är ”varför inte?”. Och Nordkorea förstås, men landet är inte ensamt skyldigt till att kärnvapenh­otet förvärrats, säger Juva.

Under senare år har kärnvapenr­örelsen betonat de katastrofa­la följderna för miljön efter en kärnvapena­ttack. En lokalt begränsad attack som bara berör ett visst område finns inte utan konsekvens­erna berör hela världen. Budskapet är tydligt:

– Ingen går trygg efter en kärnvapena­ttack, säger Juva.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/MAJA-STINA ANDERSSON ?? PRESIDENTV­ALET NäSTA. Kati Juva, koordinato­r för Ican i Finland, vill att FN-konvention­en mot kärnvapen blir tema inför presidentv­alet i januari. Finlands nuvarande regering har inte för avsikt att skriva under konvention­en,
FOTO: HBL-ARKIV/MAJA-STINA ANDERSSON PRESIDENTV­ALET NäSTA. Kati Juva, koordinato­r för Ican i Finland, vill att FN-konvention­en mot kärnvapen blir tema inför presidentv­alet i januari. Finlands nuvarande regering har inte för avsikt att skriva under konvention­en,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland