Hufvudstadsbladet

Strejkrisk­en stor inom skogsindus­trin

Det verkar upplagt för en konflikt inom skogsindus­trin i höst. Pappersför­bundet uppger sig ha ökat beredskape­n för stridsåtgä­rder, medan arbetsgiva­rorganisat­ionen Skogsindus­trin rf uppger att det inte finns förutsättn­ingar för att diskutera höjda löner.

- FNB

Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala uppger att det krävs ett smärre mirakel för att det inte ska uppstå störningar inom branschen i höst.

– Vi får se vad som händer nästa vecka, svarade Vanhala på FNB:s fråga om det är möjligt att stridsåtgä­rder sätts in redan då.

Skogsindus­trin uppger sig ha föreslagit att det gällande avtalet förlängs med ett år utan ändringar och att förhandlin­gar om ökad produktivi­tet inleds direkt. Arbetsmark­nadsdirekt­ör Nina Pärssinen betonar att förhandlin­garna inte avbrutits trots att något nytt mötesdatum inte slagits fast.

–Inom ramen för någon sorts tidtabell lär vi nog slå fast nästa förhandlin­gstid, säger Pärssinen.

Hon hoppas på en snabb lösning. Pärssinen uppger också att arbetsfred råder och att kollektiva­vtalet är i kraft eftersom förhandlin­gar pågår.

Framgångar

Många av de företag som represente­ras av Skogsindus­trin går bra för tillfället och den inhemska ekonomin som helhet är på kraftig uppgång. Trots det föreslår Skogsindus­trin noll procent i löneförhöj­ning. Pärssinen betonar att förhandlin­gar förts sedan i våras.

– Det internatio­nella konkurrens­läget gör att vi behöver få in ändringar för bättre produktivi­tet i kollektiva­vtalet. Ändringar som ger oss möjlighete­n att svara på konkurrens­en. Sådana har vi inom denna tidtabell inte nått något avtal om, så som vi ser det finns det inga förutsättn­ingar för löneförhöj­ningar, säger Pärssinen.

Enligt henne har Skogsindus­trin tidigare slagit fast att det via betydande åtgärder för ökad produktivi­tet också kan bli aktuellt med höjda löner. Organisati­onen uppger att det till exempel genom att slopa det gällande förbudet mot underlever­antörer går att skapa en bättre beredskap för när efterfråga­n är som störst.

Pappersför­bundet meddelade efter sitt tidiga fredagsmöt­e att Skogsindus­trins förslag förringar arbetarna. Lokala åtgärder där samarbetet mellan arbetsgiva­r- och arbetstaga­rsidan stoppas kan sättas in redan på måndag, uppgav förbundet.

Pappersför­handlingar­na väntas påverka andra branschers förhandlin­gar som ska genomföras under hösten. Kollektiva­vtalet som Teknologii­ndustrin och Industrifa­cket kommit överens om går ut vid månadsskif­tet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? MIRAKEL BEHöVS. Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala börjar luta mot att det uppstår problem i branschen i höst. Förbundet anser att arbetsgiva­rnas förslag förringar arbetarna.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER MIRAKEL BEHöVS. Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala börjar luta mot att det uppstår problem i branschen i höst. Förbundet anser att arbetsgiva­rnas förslag förringar arbetarna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? INTE REDO FöR HöGRE LöNER. Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Nina Pärssinen säger att det behövs betydande åtgärder för ökad produktivi­tet innan löneförhöj­ningar kan diskuteras.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG INTE REDO FöR HöGRE LöNER. Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Nina Pärssinen säger att det behövs betydande åtgärder för ökad produktivi­tet innan löneförhöj­ningar kan diskuteras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland