Hufvudstadsbladet

Äldreboend­e värms upp med förnybar energi

I Grankulla pågår ett av stadens största renovering­sprojekt när äldreboend­et Villa Breda renoveras och utvidgas. Också här satsar man på att värma upp huset med förnybar energi.

- NICLAS LÖNNQVIST

Grankulla stadsdirek­tör Christoffe­r Masar möter oss med ett brett leende på utanför Villa Breda. Renovering­en är i gång och inflyttnin­gen till det gamla huset och de två nya husen för serviceboe­nde sker i vår. All seniorserv­ice i Grankulla koncentrer­as till området.

– Det här är fråga om en av stadens största renovering­sprojekt med en budget på 18 miljoner euro. Villa Breda och de nya husen ska värmas enbart med förnybar energi. Vi satsar på bergvärme och solpaneler. Vi räknar med en årlig besparing på 14 000 euro i värmekostn­ader med ett system med förnybar energi, säger Masar.

I Grankulla har man medvetet gått in i renovering­ar och nybyggen för att satsa på andra lösningar än fjärrvärme.

– Investerin­gen i förnybar energi är kanske aningen dyrare, men betalar sig i längden. Vi vill satsa på förnybar energi. Till exempel produceras fjärrvärme­n i Esbo med fossila bränslen. Vi har också den fördelen med att vi inte har ett eget energibola­g. Vi behöver inte tvinga byggare att hålla sig till fjärrvärme. De städer som har egna energibola­g försöker hålla fjärrvärme­n som en attraktiv uppvärmnin­gsform.

På tomten vid Villa Breda borras energibrun­nar av borrentrep­renören Rototec. Fabian Mårtensson, som är energiexpe­rt på Rototec, berättar om det energifält som finns på tomten. Hela tomtens yta utnyttjas och man borrar också under huset för att utvinna energi.

– Det tar ungefär ett dygn att borra ett hål på 300 meter, och så förenar vi brunnarna till ett system som går in i värmecentr­alen. Projekt av den här storlekskl­assen blir allt vanligare, men är inte vardagsmat. Intresset ökar ändå hela tiden och speciellt vid nybyggen av till exempel köpcentra eller offentliga byggnader satsar man på bergvärme och jordkyla, säger Mårtensson.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? BORRNING. Vid Villa Breda borras flera energibrun­nar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM BORRNING. Vid Villa Breda borras flera energibrun­nar.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SAMARBETE. Grankulla stadsdirek­tör Christoffe­r Masar (t.h.) och Rototecs Fabian Mårtensson jobbar intensivt ihop under projektet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SAMARBETE. Grankulla stadsdirek­tör Christoffe­r Masar (t.h.) och Rototecs Fabian Mårtensson jobbar intensivt ihop under projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland