Hufvudstadsbladet

Små försök att dämpa krisen

I går syntes små tecken på åtgärder för att dämpa krisen i Katalonien. Spaniens regering beklagade våldet under söndagens folkomröst­ning och de skador som uppstod. Centralsty­rets representa­nt i Katalonien sade att han å polisens vägnar beklagar att männis

- FNB–AFP-NTB-TT

– När jag ser de här bilderna, och ännu mer när jag vet att människor blivit slagna, knuffade och i ett fall till och med inlagd på sjukhus, kan jag inte göra annat än att beklaga det och be om ursäkt å de ingripande polisernas vägnar, säger Enric Millo i en tv-intervju, syftande på polisvålde­t under den olagligför­klarade folkomröst­ningen i Katalonien i söndags.

Spansk polis försökte tidvis våldsamt stoppa folkomröst­ningen. Nästan 900 personer fick olika grader av skador i polisens attacker.

En annan regeringsr­epresentan­t föreslog att Katalonien håller nya regionalva­l för att lösa krisen kring självständ­ighetskamp­en.

Schweiz i kontakt med parterna

Under fredagen uppgav det schweizisk­a utrikesmin­isteriet att landet varit kontakt med båda parterna i tvisten. Ministerie­t underströk att det ännu inte är fråga om någon egentlig medling.

Samtidigt ökade Spanien det ekonomiska trycket på lokalstyre­t i Katalonien genom att godkänna ett dekret som gör det enklare för företag att flytta sina huvudkonto­r från Katalonien. Finansmini­steriet uppgav att åtgärden var ett svar på önskemål från näringsliv­et.

Katalonien­s polischef och två andra katalanska ledare hördes av en spansk domstol om misstänkt uppvigling den 20 september. Tusentals demonstran­ter försökte då hindra nationell polis i dess arbete med att stoppa söndagens folkomröst­ning om självständ­ighet i Katalonien.

Den katalanska polisen Mossos d’esquadra har anklagats för att passivt se på. Domstolen beslöt att inte gripa någon av de tre förhörda.

Katalonien­s regionalle­dare Carles Puigdemont har skjutit upp sitt tal inför lokalparla­mentet. Puigdemont skulle ha talat på måndag men i går uppgav hans talesperso­n att talet kommer att hållas på tisdag.

Parlamente­t väntades komma med en självständ­ighetsdekl­aration redan på måndag. Spaniens författnin­gsdomstol gav på torsdagen parlamente­t order att skjuta upp måndagens session.

Om lokalparla­mentet utlyser självständ­ighet har den spanska regeringen enligt författnin­gen möjlighet att upphäva Katalonien­s självstyre och ta direkt kontroll om lokaladmin­istratione­n.

När jag ser de här bilderna, och ännu mer när jag vet att människor blivit slagna, knuffade och i ett fall till och med inlagd på sjukhus, kan jag inte göra annat än att beklaga det och be om ursäkt å de ingripande polisernas vägnar.

Enric Millo

Centralsty­rets representa­nt i Katalonien

 ?? FOTO: EPA/VICTOR LERENA ?? Katalonien­s polischef Lluis Trapero och två andra katalanska ledare misstänks för uppvigling under folkomröst­ningen. De hördes i går av en spansk domstol.
FOTO: EPA/VICTOR LERENA Katalonien­s polischef Lluis Trapero och två andra katalanska ledare misstänks för uppvigling under folkomröst­ningen. De hördes i går av en spansk domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland