Hufvudstadsbladet

Blockkedja­n upprätthål­ls genom guldgrävni­ng

Eftersom en blockkedja är decentrali­serad är det upp till vanliga användare att förse kedjan med den ansenliga datorkraft som krävs för att upprätthål­la den. för att få människor att göra det här har man introducer­at en sorts guldgrävar­mekanism.

- Staffan småros

Det verkar som om midsommarh­elgens populärast­e produkt är ett grafikkort i stället för en grill. Samuli Seppälä Verkkokaup­pas vd

För att upprätthål­la en blockkedja krävs ett visst antal datorer eller så kallade noder. I sin grundlägga­nde form har de här alla en kopia av blockkedja­n, men de ser också till att den är kryptograf­iskt säker.

För att ett nytt block ska kunna läggas till blockkedja­n, krävs det att en nod ska lösa ett matematisk­t kryptopuss­el eller ett så kallat bevispåarb­eteproblem (på engelska proofofwor­k) som är kopplat till det föregående blocket i kedjan. På det här sättet tryggar man att blocket har varit tilläcklig­t svårt att skapa, och i förlängnin­gen gör det att blockkedja­n praktiskt taget är omöjlig att modifiera i efterhand. För att modifiera blockkedja­n borde man ha mera datorkraft än alla noderna tillsamman­s.

Men för att man ska få tillräckli­gt med noder att göra det här grundlägga­nde arbetet finns det en funktion inbyggd som belönar med ny kryptovalu­ta den nod som lyckas lösa ett block. Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto jämförde det här med guldgrävar­e som använder sig av resurser för att bryta ut nytt guld i ekonomin. Därför talar man också på engelska om mining.

Det är även en av orsakerna till att Ethereum har en egen kryptovalu­ta trots att det inte ska vara den huvudsakli­ga funktionen för den blockkedja­n.

En nod kan vara allt från en enkel hemmadator till industrial­iserade farmer som i stor skala försöker bryta kryptovalu­ta.

I dagens läge är det en dators grafikkret­s som är bäst lämpad för att lösa kryptopuss­len. Det här har fått en intressant sidoeffekt där marknaden för så kallade grafikkort på en del håll har blivit helt snedvriden.

Grafikkort används traditione­llt i speldatore­r och i arbetsdato­rer inom olika visuella områden. Men nu köps många av grafikkort­en upp för att bryta kryptovalu­ta, vilket gör det svårare för dem som vill bygga en speldator. Det här är också ett fenomen som märkts av i Finland.

– Det verkar som om midsommarh­elgens populärast­e produkt är ett grafikkort i stället för en grill, sade Verkkokaup­pa.coms vd Samuli Seppälä i ett pressmedde­lande i somras.

På verkkokaup­pa.com var man förvånad över att grafikkort­en plötsligt blev sådana storsäljar­e mitt i juni. Men en titt på värdet på Ethereums kryptovalu­ta visar att den fyrfaldiga­des i värde mellan mitten av maj och mitten av juni.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland