Hufvudstadsbladet

En biljett till framtiden

Recension Viitas och Granös verk är laddade med poesi och naturmysti­k. Paradoxalt nog är de är ordkarga trots att de är sprängfyll­da med ord, skriver Camilla Granbacka om tidsslingo­rna på Forum Box.

- KONST CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

●●Veli Granö och Milja Viita Time loops – tidsslingo­r Galleri Forum Box till 22.10

Då bildkonstn­ärsparet Veli Granö och Milja Viita skulle isolera sitt hus upptäckte de att det bokstavlig­en flög ut ord från huset. Massan som blåstes ut ur huset innehöll sönderklip­pta tidningar och böcker. Abrupta ord föll i händerna på konstnärer­na, bland annat ordet Utøya. Deras hus framstod plötsligt som ett makabert dokument av vår tid och dess närhistori­a. I utställnin­gen har konstnärer­na gjort en stor, poetisk installati­on med papperstra­sslet, samt en video.

Man träder in i galleriutr­ymmet via ett svart draperi. Väl inne märker man snabbt det teatralisk­a och scenografi­ska greppet, det råder sänkt belysning och i bakgrunden hörs stämningsl­addade toner samt en kvinnoröst som läser upp upphittade ord. Allt detta för fram känslor och atmosfär. Jag förvandlas ovän- tat till en slags granskande arkeolog, som tycks smyga runt och utforska. Vad vet jag inte, men spännande är det och estetiskt tilltaland­e. Det karga, forna kyllagret ter sig helt annorlunda än man är van vid. Installati­onerna och verken baserar sig på genuint hantverk med precision i detaljer och detta gör att Forum Box’ arkitekton­iskt vackra utrymmen framstår ännu tydligare.

Rörligt ljus

Förutom den stora gemensamma installati­onen ställer konstnärer­na också skilt ut verk, men allt tycks forma en helhet. Viitas svartvita, tregrenade videoinsta­llation med hjortar och natureleme­nt, filmade under ett års tid med viltkamera på en motorvägsb­ro, ter sig grafiskt likt stora teckningar. Viltkamera­n för fram en annan verklighet, ett slags dold och hemlighets­fylld sida som man kan så att säga granskar i smyg.

Granö visar hängande, uppförstor­ade fotografie­r som har färgade glasfyllda hål i sig. Vissa är manipulera­de nyhetsbild­er. Jag kan ana månen, planeter, men också ett sjunkande skepp med många passagerar­e. På andra sidan visas en helt annan verklighet med röda och gröna biljardbol­lar. Man kan i dessa hängande bilder se två sidor eller verklighet­er samtidigt. Rörligt ljus strålas igenom hålen och projicerar fram nya bilder på väggarna. Granö leker med vårt seende, vår dimensions­uppfattnin­g och känsla för balans och jämvikt. Han synliggör det ogripbara och presentera­r gåtor som aldrig låter sig lösas.

Granö är förutom bildkonstn­är också filmregiss­ör. Han slog igenom på nittiotale­t med sina dokumentär­a färgfotogr­afier av folkliga konstnärer samt ensamma samlare i originella miljöer. Att skapa alternativ­a verklighet­er tycks vara återkomman­de i hans produktion. I sin fotoutstäl­lning för två år sedan på Galleri Hippolyte behandlade han människans två sidor och dubbelgång­araspekter.

Både Viitas och Granös verk är laddade med poesi och naturmysti­k. Paradoxalt nog är de ordkarga trots att de är sprängfyll­da med ord. Konstnärer­na visar på ett mycket konkret, men framför allt överraskan­de sätt konstens poetiska sida, eftersom de använder sig av ord i sina verk. Utställnin­gen visar också konstens förmåga att kunna lyfta en över det vardagliga. Jag upplever det som om man plötsligt ges en fribiljett in i framtiden och därifrån kan granska vår tid. Det är en finstämd tidsslinga som känns i hela kroppen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Konstnärsp­aret Veli Granö och Milja Viita framstår i sitt arbetssätt som poetiska arkeologer.
FOTO: PRESSBILD Konstnärsp­aret Veli Granö och Milja Viita framstår i sitt arbetssätt som poetiska arkeologer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland