Hufvudstadsbladet

Vi lever med en lite föråldrad retorik om ’polisstate­n’. För vad är längre privat när vi sprider informatio­n om oss själva i appar, forum och moln?

Jan-Erik Andelin om underrätte­lselagen

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

De som systematis­kt och akademiskt forskar i hot mot vår inre säkerhet småler ibland lite över hur terrordåd i Europa ofta för stunden leder till krav på strängare lagar och mera maktmedel. Men eftersom vi trots det fortfarand­e lever ganska tryggt i välordnade samhällen så går det om, och de här lagarna bereds snart i samma lunk som alla andra.

Också efter det möjligen islamistis­kt färgade knivdådet i Åbo kokade diskussion­en om den nya underrätte­lselagen upp till kittelkant­en igen. Lagar om utvidgad civilspani­ng och en hittills oreglerad militärspa­ning skulle behöva antas som brådskande med 5/6-majoritet utan att vänta till nästa riksdag 2019.

Lagarna skulle gripa in mot grundlagen­s paragraf 10 om privatlive­t. Myndighete­rna skulle genom en relativt välordnad juridisk procedur kunna gå in i vår privata sfär, lyssna på teletrafik och läsa datorflöde­n utan att vi omedelbart skulle få veta om det.

Men brådskan har minskat och efter att remissrund­an är klar återkommer riksdagen till lagarna efter jul.

I riksdagen har inga partier direkt motsatt sig en förtydliga­d underrätte­lselag. Däremot har flera med Vänsterför­bundet i spetsen motsatt sig brådskan.

Med modern it blir intrången i vårt privatliv enklare att göra – för vem som helst. Många argumenter­ar att myndighete­r åtminstone av princip borde komma åt våra data precis som både företag, hackare och brottsling­ar redan gör.

Vi lever däremot med ett lite föråldrat begrepp om ”polisstate­n”. Det kommer från tidsåldrar och regimer där polisen var en makt som agerade i hemlighet och vars mål och arbetsmeto­der var okända och kusliga.

Det är svårt att se det så i dag. Polisen framstår ju mera som en relativt populär serviceorg­anisation och som en del av välfärdsst­aten. Den hanterar sina skyldighet­er och rättighete­r kundorient­erat och profession­ellt – eller får det åtminstone pr-mässigt att se ut så i mysmajarea­lityn på tv.

För några årtionden sedan kunde en torgkamera på när-tv (webcam säger vi i dag) föranleda en väldig ”storebror ser dig”debatt. På den tiden kunde också nästan alla dataregist­er, till skillnad från papperskar­totek, befaras vara märkliga maktverkty­g.

Men det ledde till att vi också fick en datalagsti­ftning, dataombud, obligatori­ska registerbe­skrivninga­r och tydliga regler om hur man inte fick använda den nya teknologin.

Ju mera vi vet att det går att spionera på oss, desto mer återhållsa­mma vore det naturligt att vara. Att låsa om oss, att kryptera det vi skriver, skickar, sparar.

Men så är det inte alls. Tvärtom sprider vi informatio­n om oss själva i appar, forum och moln. Illvilliga grannar, meningsmot­ståndare, konkurrent­er, företag, reklammaka­re, brottsling­ar och myndighete­r kan se vad vi anser, vad vi köper, var vi rör oss och var våra barn går i skola.

Precis som testförare och kirurger känneteckn­as av god motorik mellan syn och hand så är vår tankebana också synnerlige­n kort till att googla det vi undrar eller till att berätta det vi tänker i någon chatt.

Så vad är längre privat – ett begrepp som har utvecklats först under de senaste knappt 200 åren? Den snabba it-utveckling­en ställer också det på ända. Vi skyddar oss inte för att få ha våra innersta hemlighete­r i fred, utan för att se till att datorn och telefonen inte ska sluta funka.

Underrätte­lselagarna borde få ta sin rejäla tid i riksdagen. Våra myndighete­r behöver uppdaterad­e legala ramar både för att teknologin utvecklas och för att de globala hoten därmed tar sig nya former, kanaler och verktyg. De nordiska länderna, Tyskland, Nederlände­rna och Schweiz har också fått nya lagar.

Men vi behöver också få tänka igenom vad vi gör. Våra säkerhetsm­yndigheter säger att inte enbart internatio­nell terrorism eller kriminalit­et är ett stort hot mot vår trygghet – utan att också det att en del av vår egen befolkning marginalis­eras och mår dåligt.

Tio procent av finländarn­a drabbas av två tredjedela­r av alla otrygghets­incidenter – vilket ofta leder till att de själva bidrar till ytterligar­e stök, störningar och brott.

Det antyder att spaning till förmån för den allmänna tryggheten också i stor utsträckni­ng kan riktas mot vår egen befolkning. Mot människor som då inte bara känner sig utanför, utan också påpassade och kollade.

Inför den samhällssp­iral det kan leda till behöver vi också tid att tänka efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland