Hufvudstadsbladet

Tvångsvård den nya lottovinst­en

-

■ Måste man döda för att få psykvård? Det motivet uppgav åtminstone 24-åriga Jori Lasonen som sköt ner tre oskyldiga människor i Imatra i december 2016. I dag på världsdage­n för psykisk hälsa undersöker Stefan Brunow varför det var blivit så svårt att få psykvård i Finland. Öppenvårde­n fungerar inte och den slutna vården räcker inte till.

Maria Thelen har förgäves försökt få tvångsvård åt sin missbrukan­de 26-åriga son.

– När han är psykotisk för vi honom till psyket men de kan släppa ut honom följande dag i säm- re skick än när han åkte in, berättar hon.

Antalet remisser till psykiatrin har ökat lavinartat i år. Beslutsfat­tarna vet inte varför.

Psykiatern Kristian Wahlbeck på Föreningen för mental hälsa i Finland har ett svar.

– Det beror på att primärvård­en inte klarar av sitt jobb, till exempel att ta hand om vanliga depression­er.

De psykotiska fångarnas antal har tiodubblat­s. Och ett nytt fenomen är att de gravt psykiskt sjuka ökar också bland de hemlösa på härbärgena i Helsingfor­s. Stefan Brunow besökte psykavdeln­ingen på Vanda fängelse och Niuvanniem­i rättspsyka­triska sjukhus för att se på konsekvens­erna av nedkörning­en av psykvården.

En arbetsgrup­p på social- och hälsovårds­ministerie­t planerar just nu en ny psykvårdsl­ag som kan göra det möjligt att tvångsvård­a också dementa och utveckling­sstörda. Dessutom kan läkarbesök­en för psykpatien­ter inom öppenvårde­n bli obligatori­ska. YLE Yle Fem 19.00, repris onsdag 11.30

 ?? FOTO: YLE ?? HOPPLöS SITUATION. Fler skulle behöva tvångsvård och färre får det.
FOTO: YLE HOPPLöS SITUATION. Fler skulle behöva tvångsvård och färre får det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland